İstanbul Barosu Başkanı Av. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, avukat Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğunun 100. gününde Yönetim Kurulu üyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) avukatlarının katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Kaboğlu, Türkiye’de demokratik süreçlerin engellenmesi ve yargının araçsallaştırılması yoluyla özgürlüklerin kısıtlandığını vurguladı.

Kaboğlu açıklamasında, “31 Mart 2024’ten bu yana sandıktan çıkan iradeye müdahale edildiğini görüyoruz. Yargının araçsallaştırılmasıyla yalnızca sandıktan çıkan irade gölgelenmiyor, aynı zamanda gelecek seçimlere yönelik operasyonlar yürütülüyor. Bu süreç bireysel değil, kitlesel bir biçimde uygulanıyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Barosu olarak başından beri hukukun üstünlüğü, bağımsız baro ve özgür avukat ilkelerini savunduklarını belirten Kaboğlu, “Sürekli sahadayız; Silivri, Çorlu, Edirne gibi hapishanelerde haksız tutuklamalara karşı meslektaşlarımızın haklarını korumak için çalışıyoruz. Hazırladığımız ayrıntılı raporu Adalet Bakanlığı’na ilettik, fakat henüz yanıt gelmedi” dedi.
İBB avukatlarından Tora Pekin, Pehlivan’ın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğunu belirterek, Türkiye’de gazeteciler, akademisyenler, seçilmiş belediye başkanları ve avukatların baskı ve tutuklama altında olduğunu ifade etti.
Pekin, “Başlatılan soruşturmalar ve verilen cezaların neredeyse tamamı hukuka aykırı. Avukatlar, dünyanın her yerinde baskıcı yönetimlerin hedefi oluyor” diye konuştu.
Tutuklu avukat Mehmet Pehlivan, gönderdiği mektupta şunları dile getirdi:
“Bugün tutukluluğumun 100. gününe giriyorum. Sadece avukat olarak görevimi yerine getirdiğim ve müvekkillerimi savunduğum için özgürlüğümden mahrum bırakıldım. Bu durum, savunduğum kişilerin adil yargılanma ve hukuki temsil haklarını doğrudan etkiliyor. Hukuku, adaleti ve mesleğimin onurunu savunmaya devam edeceğim. İnancım, umudum ve mesleki bağlılığım dimdik ayakta.”
Pehlivan mektubunda, hukuksuzlukların dayanışma ve ortak irade sayesinde sona ereceğine dikkat çekerek, tüm meslektaşlarına ve destek veren yurttaşlara teşekkür etti.
Kaboğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“İstanbul Barosu, savunma hakkını koruma görevini kararlılıkla sürdürecektir. Hukuku savunmak asla suç değildir. Avukat Pehlivan’ın tutukluluğu, özgürlükleri engellemeye yönelik sistematik bir saldırının parçasıdır ve biz buna karşı durmaya devam edeceğiz.”
Kalben'in taşıdığı pankart geceye damgasını vurdu! Ayşenur Halil - İkbal Uzuner ve Minguzzi...10 izlenme
Efsane vali Recep Yazıcıoğlu İlber Ortaylı ile yıllar önce bugünleri anlatmış108 izlenme
Gözde iki müteahhide 5 yıldızlı otel teşviği! Milyarlar akacak31 izlenme
Lokanta ve kafelerde KDV zammı resmileşti22 izlenme
62 gözaltı! Thodex’in kurucusunun yeri tespit edildi, iadesi istendi!86 izlenme
Sarraf ve Atilla’nın dava kayıtlarında yeni gizli dosya134 izlenme
Suriyelilere ait işyeri sayıları açıklandı105 izlenme
Menzil'de 3 kardeş mal kavgasına tutuştu23 izlenme