Türkiye'de Temmuzda ara zam yapılmayan asgari ücretin alım gücü Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonuyla yılın başından bu yana geçen 10 ayda 4 bin 838 lira eriyerek 12 bin 164 liraya düştü.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre asgari ücretteki erime İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) enflasyonuna göre 11 bin 482 liraya, Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyonuna göre ise 7 bin 3 lira eriyerek 9 bin 999 liraya indi.
Asgari ücret görüşmeleri 2025 yılı için Aralık ayında yapılacak. Asgari ücrete 2025’in enflasyon tahminlerine göre zam yapılması da seçenekler arasında. Zam için kulislerde konuşulan oran ise yüzde 2530 civarında.
Temmuzda 12 bin 500 lira yapılan en düşük emekli aylığının alım gücü de 4 ayda TÜİK’in enflasyonuna göre 1.345 lira eridi ve 11 bin 155 liraya düştü.
En düşük emekli aylığındaki erime İTO’ya göre 1.592 lira ve ENAG’ın hesapladığı enflasyona göre de 2 bin 243 liraya ulaştı.
TÜİK’in enflasyonuna göre temmuz ayında 42 bin 750 lira olan üniversite mezunu devlet memuru maaşının bugünkü alım gücü 37 bin 989 liraya gerilerken, temmuzda 41 bin 844 lira olan öğretmenin maaşı 37 bin 341 liraya, profesörün 83 bin 457 lira olan maaşının alım gücü de 74 bin 475 lira düştü. Temmuz ayında tüm çalışanların maaş ve aylıklarındaki 4 aylık erime yüzde 12.06 oldu. Yılın başında zam alıp temmuzu zamsız geçiren milyonlarca özel sektör çalışanının maaşındaki erime ise TÜİK’e göre yüzde 39.77, ENAG’a göre ise yüzde 70.03’ü buldu.
Tele1
Kılıçdaroğlu "Ben Erdoğan için ayağa kalkmadım" dedi! Eski vekil fotoğrafla kanıtladı: "Yalan söylüyor"21 izlenme
4.6 milyar dolar sıcak para gitti: 2022'de kaçan kaçana…46 izlenme
İktidar 'aya gideceğiz' diyerek kendi dünyasında yaşarken, vatandaş karın içinde ucuz ekmek kuyruğunda! '5 kuruşun hesabını yapar olduk'64 izlenme
Şeker fabrikalarında kıyım başladı!478 izlenme
Hükümetten bir seçim yatırımı daha! Prim, vergi ve maaşı millet ödeyecek!248 izlenme
ABD'nin İstanbul Boğazı'na demirleyen savaş gemisinde skandal bayrak detayı37 izlenme
Tepki çeken karar! 11.5 milyonun hesabını kim verecek?55 izlenme
AKP'li Üsküdar Belediyesi, talana karşı çıkan iki muhtarın desteğini kesti!106 izlenme
Anadolu Ajansı’na ‘Saray’ zırhı!
Ahmet Şık'tan bomba sözler 'Eğer gerçekten suç örgütü aranıyorsa AKP Genel Merkezini, Cumhurbaşkanlığı Sarayını, Başbakanlığı basıp arasınlar !'
CHP Gaziantep'te skandal olay! "Butlan ekibi il binamıza kapıları ve kepenkleri kırarak girdi"
İki ilde ekmeğe ve simide zam!