Ocak 2022Haziran 2024 döneminde yüksek hızlı tren bilet fiyatlarına dokuz kere zam yapan TCDD, 2025 yılına da zamla başladı. Kötü yönetim ve liyakatsiz görevlendirmeler nedeniyle tartışılan, zararı dağları aşan kurumun son zammı, “Kötü yönetim yurttaşa fatura ediliyor” yorumlarına neden oldu.
TCDD Taşımacılık A.Ş, 13 Ocak 2025 tarihi itibarıyla uygulanacak zamlı yüksek hızlı tren tarifesini açıkladı. Kurum, yüzde 44’lere varan zammı, “Tren bilet tarifelerimiz, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarının altında bir oranlama ile güncellenmiştir” ifadesiyle duyurdu.
TCDD’nin açıkladığı yeni tarifeye göre, Ankaraİstanbul güzergahı 540 TL’den 780 TL’ye, AnkaraKonya güzergahı 250 TL’den 360 TL’ye, AnkaraEskişehir güzergahı 280 TL’den 390 TL’ye çıktı. Ankaraİstanbul ve AnkaraKonya güzergahlarına yapılan zam yüzde 44, AnkaraEskişehir güzergahına yapılan zam ise yüzde 39 olarak gerçekleşti.
TCDD’nin mali verileri ise birbiri ardına yapılan zamların gerçek nedenini ortaya koydu. 2018 yılında 2 milyar 557 milyon TL olan kurumun zararı, Sayıştay raporuna göre 2023 yılı sonunda 11 milyar 491 milyon TL’ye fırladı. TCDD’nin zararı, 20182023 döneminde yıllara göre şöyle sıralandı:
2018: 2 milyar 557 milyon TL
2019: 2 milyar 546 milyon TL
2020: 3 milyar 866 milyon TL
2021: 4 milyar 34 milyon TL
2022: 6 milyar 386 milyon TL
2023: 11 milyar 491 milyon TL
Benzer bir tablo TCDD’nin Hazine borçlarında da yaşandı. Aralık 2024 itibarıyla TCDD’nin Hazine’ye olan borcunun 4 milyar 708 milyon 385 bin TL olduğu bildirildi. TCDD’nin, Hazine’ye borcu olan dört KİT içinde, en borçlu KİT olduğu belirtildi. TCDD’nin Hazine borcu, dört KİT’in toplam Hazine borcunun yüzde 92’sini oluşturdu.
∗∗∗
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 1. sınıf araçların geçiş ücreti yüzde 15 zamlandı. Çanakkale Köprüsü’ndeki artış yüzde 35 oldu. Boğaziçi Köprüsü’nde ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yüzde 42 artış yapılırken Osmangazi için ise zam yüzde 43’ü buldu.
∗∗∗
Sefalet seviyelerinden bir adım ileri gidilemezken maaş ve aylık zamlarında iktidarın sıkı tavrı da sürüyor. Son olarak Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılmasına ilişkin, "İhtiyaç hasıl olursa güncelleriz" dedi, "Sayın Cumhurbaşkanımız, ekonomi kurmaylarımız hepsi durumu görüyor" diye konuştu.
BirGün
Oğuzhan Asiltürk'ün, 'Cumhur İttifakı' sevdasının altından yeğene ihale çıktı!64 izlenme
Yangınlardan korunmak için dua edilecek, Ali Erbaş saat verdi: "Balkonlarda 'Amin' diyelim"10 izlenme
Barış Yarkadaş CHP hakkındaki iddialarında Nagehan Alçı ve Cem Küçük'ü bile ikna edemedi!17 izlenme
AKP'den çok sesli EYT oyunu: EYT Meclis'e ne zaman gelecek?40 izlenme
Sınırda insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen general gözaltına alındı25 izlenme
KKM’nin geldiği nokta: Akla zarar bir faiz hesabı!60 izlenme
ABD'deki Türken Vakfı'na milyonlar akıyor!177 izlenme
The Economist: Türkler eve kapandı, ülke yabancılara kaldı55 izlenme
AKP'li ilçe başkanı, istifa eden kadının babasını darp etti: 'Yakamdan tutarak zorla depoya çekti'
Eski AKP’li başkan ‘zimmetine para geçirme’ iddiasıyla tutuklandı
Fahrettin Koca, Erdoğan'ın aşı açıklamasında şaşkınlığını gizleyemedi dondu kaldı!
Ferdi Zeyrek'in ardından ahlaksız paylaşımlar yapan Akit Müdürü: "Kılıçdaroğlu ile telefonda görüştük"