Seçim sonrasında ekonomi politikasında Udönüşüne imza atılırken, kredi ve mevduat piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.
Seçim öncesinde düşük faizle dağıtılan ticari kredilerde, seçim sonrası hem faiz katlandı hem de kredi büyümesi durma noktasına geldi.
Seçim öncesinde nisan ayında yüzde 50’ye yaklaşan ticari kredi hacminde 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme oranı, 4 Ağustos ile biten haftada yüzde 3,7 ile son iki yılın dibini gördü.
Ortalama ticari kredi faizleri de geçen hafta yüzde 30,72 ile Kasım 2018 sonrasındaki yaklaşık 5 yılın zirvesini gördü.
Faizler yükselse de enflasyon oranının altında kalırken, iş dünyası yüksek faizle de olsa kredi bulamamaktan yakınıyor.
Öte yandan, Ekim 2022’de ticari kredi faizlerini aşan üç aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, geçen hafta yüzde 27,77’ye kadar geriledi.
Böylece 10 ay sonra ticari kredi faizleri, mevduat faizlerinin altına gerilemiş oldu.
Haziran sonunda yaklaşık yüzde 42 olan mevduat faizleri, 6 haftada yaklaşık 15 puan gerilemiş oldu.
Merkez Bankası’nın (TCMB) bankalar için dövizden TL’ye dönüşüm hedeflerini düşürmesi, mevduat faizlerindeki düşüşte etkili olurken, faizlerdeki düzenlemelerin gevşetilmesi ve politika faizinin artırılması da zoraki olarak düşük tutulan ticari kredi faizlerinde sert artışı beraberinde getirdi.
Kredi faizleri artarken mevduat faizlerinin yükselişi ise, bankaların kârlılıkları açısından pozitif bir gelişme oldu.
Seçim öncesinde hızlanan ihtiyaç kredilerinde de seçim sonrasında tablo değişti.
Seçim haftasında yüzde 100’ü aşan ihtiyaç kredisi hacminde 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme oranı, 4 Ağustos ile biten haftada yüzde 28 ile son 10 ayın dibini gördü.
Seçim öncesinde yüzde 25 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizleri de geçen hafta yaklaşık yüzde 48 ile son 20 yılın zirvesindeki seyrini korudu.
Sözcü
Ormanı yakan FETÖ'cünün telefonu incelemeye alındı8 izlenme
Taliban'ın şeriat getirdiği Afganistan'dan kaçıp Artvin'de şeriat propagandası yaptılar!33 izlenme
Genç çiftçi teklif edilen fiyata sinirlendi '8 ton' patatesi ücretsiz dağıttı: "Belki bir dahaki sene hiç ekmeyeceğim"7 izlenme
AKP’li vekil tartıştığı CHP’li gencin boğazını sıktı, daha sonra özür diledi!324 izlenme
Ayşe'nin katil zanlısının ifadesi kan dondurdu! Tek tek itiraf etti13 izlenme
T.C. için para yok ama etli pilava var!101 izlenme
İşte Erdoğan’ın ‘Yazdık’ dediği ekonomi kitabının yeni sayfaları60 izlenme
Anaokulunda kız öğrencilere türban takıp erkek öğrencilerin ayakları yıkatıldı!268 izlenme
AKP Alanya ilçe binasının 2 yıl boyunca kaçak su kullandığı ortaya çıktı! Faturayı halk ödedi!
Suudi Arabistan’da ‘çarşaf’ kararı
Madımak katliamı hükümlüsünün tahliyesini sevinçle manşete taşıdılar!
30 kişiye mezar olmuştu! Depremde yıkılan Güven Apartmanı davasında mütalaa açıklandı