Türkiye ekonomisi son yıllarda derinleşen bir kriz yaşarken, ekonomi yönetimi art arda önlemler ve radikal politikalarla, uçuruma giden ekonomiyi frenlemeye çalışıyor.
Ancak ekonomistler ısrarla, siyasi gelişmelere işaret ediyor. Ekonomide göstergelerin siyasi gerilimle negatife döndüğü hem gelişmelera bakıldığında hem de ekonomistlerin yorumlarında ortaya çıkıyor.
Son olarak Merkez Bankası'nın doları baskılamak ve TL'yi desteklemek üzere aldığı düzenleme kararının da dolar rezervlerindeki erimeyi engellemek üzere olduğu pek çok saygın ekonomist tarafından dile getirildi.
Peki rezervler neden ve ne zaman eridi?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptal eidlip tutuklandığı 19 Martı'ın ardından Merkez rezervlerinde devasa kayıplar yaşandı. Bir çok ekonomik gösterge kırmızıya vururken, sonraki haftalarda kısmi düzelmeler yaşandı ancak rezervlerdeki kaybın önüne geçilemedi.
Ekonomi yönetimi önlemlerini sıkılaştırmayı ve yenilemeyi sürdürürken, ekonomistler siyasi gelişmelere işaret ediyor.
Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, siyasetten bağımsız harcanan bu çabanın beyhude olduğuna dikkati çekti.
Kara X hesabından şunları kaydetti:
"Son 10 yılda ekonomiye dair yaşadıklarımızdan bir özlü söz çıkar deseniz ilk aklıma gelen şu olurdu:
Parasal olmayan sorunlar parasal tedbirlerle çözülemez."
Öte yandan rezervlere ve TCMB'nin son düzenlemelerine ilişkin bir yazı kaleme alan Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez de yazısında benzer bir görüşü dile getirmişti:
"Bu kararlar, kimi bilerek kimi bilmeyerek yapılan ekonomideki yanlış uygulamalar, sosyal ve siyasal yaşama ilişkin hatalar, demokrasideki gerileme, hukukun tarafsızlığının yitirilmesi gibi nedenlerle sürekli artan risklerin yarattığı Türk lirasından dövize kaçışı durdurabilmeyi amaçlıyor. Ne var ki bu artık yalnızca ekonomik kararlarla, para politikası uygulamalarıyla olabilecek gibi görünmüyor. Türkiye, hızla bozulmakta olan ekonomiyi toparlayabilmek için siyasal sistemini yeniden güçler ayrımına dayalı demokrasiye ve hukuk sistemini tam anlamıyla tarafsız ve bağımsız bir sisteme döndürmek zorunda."
Mavi Vatan’a Norveç de geldi Türkiye yok18 izlenme
Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? SGK'dan flaş açıklama: 4 bin TL için ödemeler yarın22 izlenme
AKP, kadınları hedef alan imama destek verdi: 'Durduğumuz noktayı ilan etmektir'34 izlenme
Sedat Peker Erdoğan'a çok yakın bir ismin eskiden yaptıklarını anlattı: Zehir zemberek iddialar!79 izlenme
Gündeme bomba gibi düşecek iddia: Erdoğan'dan Bakan Uraloğlu'na Instagram azarı!31 izlenme
3,5 milyar lira Ar-Ge fonundan buhar oldu!87 izlenme
Ünlü sanatçı Ahmet Uğurlu hayatını kaybetti35 izlenme
Zekat filmi ve TT çalışmasına 650 bin TL13 izlenme
Son ankette Erdoğan'ı zora sokacak sonuçlar: Yüzde 60 'kesinlikle oy vermem' diyor!
Çok çarpıcı iddia! Hastanelere vaka yoğunluğu talimatı mı gitti?
“FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılasın” önergesine AKP’den ret!
Santral 2015’te özelleştirilmişti: Kâr edemeyen şirket işçileri Ramazan'da ücretsiz izne çıkardı