Enflasyonla mücadelede başarı sağlayamayan Merkez Bankası (MB) çareyi para basmakta buldu. Merkez Bankası banknot matbaasını gece gündüz çalıştırınca piyasadaki banknot miktarındaki artış yüzde 24'e gelerek son 10 yıl ortalamasının iki katına ulaştı.
Emisyon hacmi de bir yılda 2.5 kata yakın arttı. Enflasyon paranın değerini düşürdüğü için Merkez Bankası 200 TL'lik banknotların basımına ağırlık verdi. Yıl boyunca basılan her 6 banknottan yaklaşık 5'i 200 TL'lik banknotlardan oluştu.
Vatandaşın cebi, alım gücü düşen, adeta bozuk paraya dönüşen 200 TL'lik banknotlarla doldu. Merkez Bankası 2022 Faaliyet Raporu'na göre, 2022 yılına girildiğinde piyasada 2 milyar 855 milyon adet banknot bulunuyordu.
200, 100, 50, 20,10 ve 5 TL'lik kupürlerden oluşan bu banknotların sayısı yılın sonuna gelindiğinde 3 milyar 540 milyona yükseldi. Yani Merkez Bankası bir yıl içerisinde tam 685 milyon adet yeni banknotu basıp piyasaya sürdü.
MESAİLER 200 TL İÇİN
Banknot matbaası geçen yıl neredeyse tüm mesaisini 200 TL basımına harcadı. Basılan 685 milyon adet yeni banknotun 493 milyonu 200 TL, 72 milyonu 100 TL olmak üzere 565 milyonu büyük banknottan oluştu.
Artık neredeyse bir değeri kalmayan 50, 20,10 ve 5 TL'lik banknotlardan ise sadece 120 milyon adet basıldı. Son bir yılda piyasadaki 200 ve 100 TL'lik banknotların miktar olarak payı yüzde 55'ten 61'e; değer olarak payı da yüzde 40.3'ten yüzde 56.6'ya fırladı. Yani vatandaş, fiyatı her geçen gün artan temel ihtiyaçlarını alabilmek için cebinde 200 TL ve 100 TL taşımak zorunda kaldı.

KAĞIT VE MÜREKKEP YETİŞMEDİ
Merkez Bankası para basmak için banknot matbaasını gece gündüz çalıştırınca banknot kağıdı ve mürekkep alımı için yaptığı harcamalar yüzde 92 oranında, yani yaklaşık 2 kat birden artarak 508 milyon liraya fırladı. Piyasadaki zamlardan kendisi de olumsuz etkilenen Merkez'in para basımı dışındaki genel faaliyet giderleri de bir yılda 3.7 kat artışla 740 milyona çıktı. Bu artışta İstanbul'a taşınma kapsamında yapılan yüklü harcamalar etkili oldu. Merkez'in maaş giderindeki artış da yüzde 72'yi buldu.
Sözcü
"Milyar dolarlık adamım, Türkiye'yi satın alırım" diyerek uçağı birbirine katmıştı: Görevden alındı!22 izlenme
AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediyesi, şehit babasına "Ahırında çeşme var" diye ceza yazdı!32 izlenme
İstanbul Üniversitesi'nden 50 akademisyen açığa alındığı iddialarına açıklama20 izlenme
İlk kez uygulandı! Belde karantinaya alındı, giriş çıkışlar kapatıldı!113 izlenme
Yandaşlar ve AKP'liler rahatsız: Arınç başka partiye gitsin77 izlenme
3742 sayfalık İBB iddianamesinde İmamoğlu'nun oğlu ve babası da yer aldı!14 izlenme
Yüzde 53 oyu beğenmeyen AKP’li belediye başkanından çiftçiye saygısızlık! “Orucu bizimle tutup, iftarı başkasıyla açıyorsunuz. Yüzde 53 oy verdiniz, çok ayıp ettiniz”36 izlenme
MEB’in gizlice yürüttüğü müfredat ortaya çıktı31 izlenme
AKP'ye dava açan öğretmen, Bodrum Kaymakamlığı tarafından soruşturma açılarak görevden uzaklaştırıldı!
Yeni Adalet Bakanı FETÖ'nün Türkçe Olimpiyatları'nın müdavimi çıktı!
Ankara eşkiyalarının yeni yöntemi: Kendi araçlarına bilerek çarptırıp, çarpan sürücüleri silahla tehdit ediyorlar "Tamponum düştü 5 bin TL vereceksin yoksa seni öldürürüm"
Yeni asgari ücreti daha hesaplarda görmediler! TÜRK-İŞ’in açlık sınırı İle arasında sadece 1000 TL kaldı