CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, sağlık sisteminde yaşanan sorunları değerlendirdi. Purçu, "Sadece temmuz ayında 95 hekim yurt dışına göç etmek için belge alırken; bunun 15 hekimi İzmir’den, 41 hekimi İstanbul’dan, 23 hekimi Ankara’dan. Doğu'da ise durum daha vahim. Doktorlar ortalama 70 ile 140 hasta bakarken, acillerde bu sayı 500’ü hatta bazı yerlerde 1000’i buluyor" dedi.
"VATANDAŞIN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN"
Purçu, "Ataması yapılacağı açıklanan 85 bin yardımcı personel sağlığı kurtarmak için yetmez, doktorların göçünü önlemek, şiddet yasasını acilen çıkartmak gerekir. Sağlık sistemi SOS diyor, bakanlık pembe tablo çiziyor. Artık pembe gözlükleri çıkarın, vatandaşın sağlığıyla oynamayın" diyerek acil çözüm çağrısında bulundu.
Sosyal devletin asli görevinin vatandaşlarının en temel ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu hatırlatan Purçu, randevu sorunu yaşanırken, 'giderlerse gitsinler' denilerek meslekleri hiçleştirilen doktorların da ağır çalışma koşulları, yetersiz ücretleri ve gördükleri şiddet nedeniyle ülkeyi terk ettiklerini söyledi. Purçu, bunun sağlık sistemini daha da kaosa sürüklediğini ifade etti.
"HASTALAR TEDAVİ OLSA İLAÇ BULAMIYOR"
Purçu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Hasta aylarca randevu için uğraşıyor. Güçlükle randevu alan hasta saatlerce hastane koridorlarında bekliyor. Hastanede randevu bulup muayene olma aşamasına gelen hasta, doktorlara uygulanan yoğun çalışma mobingi nedeniyle kısacık sürede muayene olabiliyor. Doktor yoğun tempodan mutsuz, gördüğü şiddet de cabası. Hastalar tedavi olsa ilaç bulamıyor. İlaç bulan parası olmadığı için alamıyor. Eczaneler veresiye defterleriyle dolup taşıyor. SMA’lı çocuklar ilaçlarını alamadığı için hasbel kader kaderlerine terk ediliyor. Özetle sistem çöküyor.”
Hastanelerde kuyruk yok diyorsunuz, randevu alamayan vatandaş hastane kapısına dahi ulaşamıyor. Olan hastaneleri kapatıyorsunuz, kamu zararı yaratıyorsunuz, şiddet mağduru doktorlar ülkeyi terk diyor.
Ameliyathanelerde medikal sıkıntısı yaşanıyor. Aile hekimleri kiralarını ödeyemiyor. Satılık ASM’lerin sayısı artıyor. Ataması yapılacağı açıklanan 85 bin yardımcı personel sağlığı kurtarmak için yetmez, doktorların göçünü önlemek, şiddet yasasını acilen çıkartmak gerekir."
KRT
Emekliler, seyyanen zammı AYM’ye taşıdı22 izlenme
SSK ve Bağkur emeklilerini ilgilendiriyor... SGK Uzmanı Özgür Erdursun 'seyyanen zam' için yeni tarih verdi: 'Son dakika açıklama gelebilir'47 izlenme
Son ankette çarpıcı sonuçlar! CHP birinciliği kaptırmıyor, AKP’nin oyları eriyor37 izlenme
Asgari ücret için geri sayım başladı: Kritik tarih 5 Haziran44 izlenme
Garibanın evi polis eşliğinde yıkılıyor, mahkemenin 'durdurma' kararına rağmen zenginin inşaatı hızla sürüyor!46 izlenme
Pes artık! Hakem Halil Umut Meler'i yumruklayan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'ya bir grup taraftardan gestek! "Eline sağlık Başkanım"56 izlenme
Berat Albayrak'tan geri dönüş sinyali55 izlenme
3 yılda İBB'ye 3 milyon 474 bin maliyeti olan derneğin protokolü iptal edildi!134 izlenme