Cumhurbaşkanlığı'nın gizli hizmet giderleri (örtülü ödenek harcaması), 2024 yılı Şubat ayında 1 milyar 897 milyon TL ile aylık bazda rekor kırdı. Geçen sene aynı ayda bu rakam 373,3 milyon TL idi. Bir yılda rakam beşe katlanmış oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bugün açıkladığı merkezi bütçe istatistiklerine göre, ‘gizli hizmet giderleri' olarak adlandırılan örtülü harcama, 2024 yılının OcakŞubat döneminde 2 milyar 182 milyon TL'ye ulaştı.
Geçen senenin aynı döneminde 561,9 milyon TL olan örtülü harcama, yıllık bazda yüzde 238 oranında artmış oldu.
OcakŞubat 2023 döneminde 202,8 milyar TL olan aylık merkezi bütçe açığı, OcakŞubat 2024 döneminde 304,5 milyar TL oldu.
5018 sayılı ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun’ 24. maddesinde ‘örtülü ödenek’ tanımlanıyor.
Madde 24’te “Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulan ödenektir” ifadesi yer alıyor.
İlgili maddeye göre “kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine” de örtülü ödenek konulabiliyor.
Örtülü ödenek, bu amaçlar dışında, Cumhurbaşkanının ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamıyor.
İlgili yılda bu amaçla tahsis edilen ödenekler toplamı, genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde beşini geçemiyor.
İlgili kanuna göre, Cumhurbaşkanlığı ve diğer ilgili idare bütçelerinde yer alan örtülü ödeneklerin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor.
Örtülü ödeneklere ilişkin giderler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen esaslara göre gerçekleştiriliyor ve ödeniyor.
Sözcü
TFF'nin Yönetim Kurulu'na AKP damgası!71 izlenme
30 CHP Parti Meclisi üyesine ’15 Temmuz’ davası!130 izlenme
Bu ülkenin evlatlarına bunu reva gördüler: KYK'da öğrenciler yer yatağına mahkum edildi25 izlenme
'Sosyalist ne demek' sorusuna verilen facia cevaplar...!987 izlenme
Türkiye bu ilacı konuşuyor! Dornaz alfa corona tedavisinde işe yarar mı?116 izlenme
İbretlik görüntüler... DİNDAR görünümlü türbanlı bacımız hırsızlık yaparken yakalanıyor !1264 izlenme
ABB'den Osman Gökçek'e yanıt: Hırsıza 'hırsız' olduğunu unutturursanız...22 izlenme
Enkazdan çıkarılan çocukla sosyal medyada şov yapmıştı, minik Azra hayatını kaybetti...71 izlenme
CHP'li belediyelerin ekmek dağıtmasına 'paralel yapı' diyen AKP'nin belediyesi ekmek dağıttı!
Ümit Özdağ: "Hodri meydan! Siz yanınıza Öcalan'ı alın, biz yanımıza Türk milletini alalım. Erken seçimde sandığa gidelim. Ne mutlu Türk'üm diyene"
"Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi" Meclis'ten geçerek yasalaştı
Tayyip Erdoğan, Gülen’i gerçekten Türkiye’ye getirmeyi istemiyor!