Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in oturmasıyla, Türkiye'nin dış borç stokunda hızlı artış yaşandı.
Resmi verilen göre, 2023'ün ikinci çeyreği sonunda 469 milyar dolar olan Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 2025'in üçüncü çeyreğinde 564,9 milyar dolara yükseldi.
Şimşek'li yaklaşık iki yıllık dönemde Türkiye'nin dış borcu, miktarsal olarak tam 95,9 milyar dolar, oransal olarak yüzde 20,5 oranında arttı.
Şimşek dönemi politikaları, TL kredi faizlerini artırırken yurt dışı krediyi ucuzlattı. Bu dönemde özel sektörün dış borcu yüzde 31,5 oranında artışla 229,3 milyar dolardan 301,5 milyar dolara yükseldi. Bu kalemde miktarsal artış 72,2 milyar dolar oldu.
Kamunun dış borcu bu dönemde yüzde 21,8 oranında artışla 193,5 milyar dolardan 235,7 milyar dolara yükseldi. Bu kalemde miktarsal artış 42,2 milyar dolar oldu.
Bu dönemde Merkez Bankası'nın (TCMB) dış borcu ise yüzde 40 düşüşle 46,2 milyar dolardan 27,8 milyar dolara geriledi. Bu kalemde miktarsal düşüş 18,5 milyar dolar oldu.
TCMB, Mayıs 2023 seçimleri öncesinde düşük faiz politikasını sürdürebilmek ve döviz kurlarını baskılayabilmek için Körfez ülkeleri başta olmak üzere yurt dışından swap kanalıyla borçlanma yoluna gitmişti.
Öte yandan, yüksek faiz etkisiyle TL'deki reel değerlenme, dış borcun milli gelire oranında yüzde 44,7'den yüzde 36,7'ye düşüşü de beraberinde getirdi.
NEFES
Reuters'tan Nureddin Nebati'ye dikkat çeken sözler: "Hikâye anlatıcısı!"72 izlenme
Velileri okul açılacak korkusu sardı!28 izlenme
İsrailliler marketlere akın etti, raflar boşaldı!17 izlenme
İYİ Partili Başkan, toplu taşıma aracı almak için makam araçlarını satışa çıkardı!123 izlenme
Eski Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'tan Flaş Açıklama ! 'Hulusi Akar'ı çok uyardık ama o dinlemedi, hep cemaatçilerden seçti'1407 izlenme
Uzman Çavuş Halil İbrahim Yiğit şehit oldu31 izlenme
Tekmeciye bipolar raporuyla beraat yolu!96 izlenme
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a çok sert sözler: "Buradan ilan ediyorum…"22 izlenme