Suriye’de Beşar Esad rejiminin Aralık 2024’te devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümet, Türkiye’den yapılan ithalatı derinden etkileyecek bir karar aldı.
Yeni yönetim, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 arasında artırdı.
Ekonomim'de yer alan habere göre, bu karar, iki ülke arasındaki ticareti adeta durma noktasına getirirken, birçok sektörde hem ihracatçılar hem de Suriyeli ithalatçılar büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Özellikle Suriye’nin kuzeyinde muhalif güçlerin kontrolündeki sınır kapılarından gerçekleştirilen ticarette ciddi sorunlar yaşanıyor.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bu gelişmelerle birlikte sektör temsilcilerinin ilgili bakanlıklarla sürekli temas halinde olduğunu ifade etti.
Kadooğlu, söz konusu gümrük vergisi artışının Türkiye’nin Suriye’ye ihracatını neredeyse durma noktasına getirdiğini belirterek, bu sorunun çözümü için diplomatik ve ticari adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ihracatında önemli bir paya sahip olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve diğer gıda ürünleri başta olmak üzere pek çok sektör, alınan bu karar nedeniyle ciddi zararlar yaşama riskiyle karşı karşıya.
İhracatçılar, yüksek vergiler nedeniyle rekabet güçlerini kaybetmekten ve ürünlerinin sınırdan geçememesinden endişe ediyor.
Celal Kadooğlu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirerek “Bütün sektörlerimizi kapsayan bu sorunun çözümü için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyor ve bu krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarımızla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir” dedi.
Birçok ürüne uygulanan yüksek vergilerin ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katından fazla olduğunu dile getiren Kadooğlu, “2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye’de şu an Suriye sınırından ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi. Sınırda TIR’ların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir. Gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Ticaret Bakanlığımızın bu sorunun ivedi bir şekilde çözümü için Suriye’de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temaslarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

(Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu)
Öte yandan Suriyeli ithalatçılar da artan maliyetler nedeniyle hem stok yönetimi hem de piyasa talebini karşılama konusunda zorluklarla karşılaşıyor.
Yeni geçici hükümetin bu kararı, bölgedeki ticari dengeleri değiştirmekle kalmayıp, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabilir. Türkiye’den
Suriye’ye ihracat yapan firmalar, sorunun çözümü için hükümet düzeyinde daha aktif bir müdahale bekliyor.
Öte yandan, Suriyeli ithalatçılar da mevcut ekonomik durumun ticaret üzerindeki etkisini hafifletmek için alternatif çözümler arıyor.
Ticaret Bakanlığı'dan edindiğimiz bilgilere gör, Suriye'nin geçici hükümeti ile Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan'ın bugün yapacağı toplantıda bu konuyu masaya yatıracak.
Görüşmede, iki ülkenin ticaretinin sekteye uğramaması için gümrük vergilerinin makul seviyeye çekilmesi yönünde bir karar çıkması bekleniyor.
Sözcü
Ankara anlaşmadan çekildi, Türkiye 1 milyar dolar ceza ödeyecek! Deniz Yavuzyılmaz: "AKP’li beceriksiz yöneticiler ödesin!"16 izlenme
AKP'li Miroğlu CHP hamleleri için partisini uyardı: "Kale artık içeriden fethedilemiyor!"8 izlenme
Kıskan ey Avrupa! Açlıktan bayılan üniversiteli ambulanstan atlayıp intihar etmek istedi!40 izlenme
Takipteki kredi miktarı belli oldu110 izlenme
Konuşan Suriye CB değil, Erdoğan ! 'Suriyelilere 100-150 m² bahçesi olan 250-300 m² evler yapsak, ekip biçseler hiç olmazsa'853 izlenme
Metin Akpınar’ın evlilik dışı ilişkiden kızı olduğu ortaya çıktı35 izlenme
Adile Sultan Kasrı'nda 'düğün için' Atatürk büstünün olduğu alanı paravanla kapattılar !1078 izlenme
İmamoğlu'ndan 'Askıda Fatura' suçlamasına tepki! "İstanbullulara çağrımdır"14 izlenme
Cumhurbaşkanlığı uçağındaki gazeteciden "tasarruf" tepkilerine tepki çeken yanıt: ":)) Höst, Türkiye dünyadan tecrit mi olsun?"
İBB tarihinde bir ilk! Hiçbir belediye başkanı yapmamıştı…
Kendilerine 18 bin TL 'huzur hakkı' bağlamışlar!
2 kişi elektrik akımına kapılarak ölmüştü: Davada yeni gelişme