Tarım Kredi Kooperatifleri'nden aldıkları borç nedeniyle haciz kıskacından kurtulamayan çiftçiler bu kez ‘tazyik cezası’ nedeniyle cezaevine girmeye başladı.
Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Tatarlı Köyünde çiftçilik yapan İbrahim Kaya borçlarını ödeyemediği için tutuklandı. Eşi Hatice Kaya'nın da borçlar nedeniyle tutuklanma ihtimali olduğu belirtildi.
Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre, Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Tatarlı Köyünde kredi borcunu ödeyemeyen çiftçi İbrahim Kaya (38) yapılandırma amacıyla milletvekilleri ile görüşmek için Ankara'ya gitti.
Burada otele giriş yaptıktan sonra taahhüdü ihlal suçlaması ile gözaltına alındı, çıkarıldığı mahkemece ‘tazyik cezası' nedeniyle tutuklandı.
Tarım Kredi Kooperatifi’nden mazot ve gübre alan Kaya'nın bu borcu ödeyemediği bu nedenle banka kredisi kullandığı belirtildi. İcralık olan üretici son olarak milletvekillerinden yardım istemek için Ankara'ya gitti.
Bu sırada hakkında tutuklama kararı çıkarılan Kaya otele yerleştiği sırada polis tarafından gözaltına alındı.
Kaya'nın başına gelenleri İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş sosyal medya aracılığı ile kamuoyuna duyurdu.
Yokuş yaptığı paylaşımda Kaya'nın adliyede çekilmiş görselini paylaşarak; “Aşağıda resmi olan İbrahim Kaya. Bir çiftçi 50 bin liranın biraz üzerinde olan banka borcunu ödemediği için Ankara'da gözaltına alındı. Şu anda tutsaklığı sürüyor. Çiftçilerimiz bu hale düşürenler utansın. Tuzu kuru iktidar sahipleri eserinizle ne kadar övünseniz azdır” ifadelerini kullandı.
Üretici Kaya'nın borçlarına kefil olan eşi üç çocuk annesi Hatice Kaya (34) kendisinin de tutuklanabileceğini belirterek şunları söyledi;
*Son zamanlarda giderler çok arttı. Para kazanamaz olduk. Borçlarımızı ödeyemedik. Avukata düştük, icralık olduk. Tarım aletlerimizi sattık. Evimiz, traktörümüz gitmesin diye ne kadar çabaladıysak olmadı.
*Zamlardan sonra mazot ve gübre alamaz olduk. Biz çalışmazsak, ekemezsek biçemezsek bu borçları nasıl ödeyeceğiz? Biz borçlarımızı ödemeyelim demiyoruz. Faizlerin inmesini istiyoruz. Ben çocuklarımı bırakmak istemiyorum. Ben hapse girersem evlatlarım ne olacak? Geceleri uyuyamıyorum.
*Ne zaman kapı çalınacak ne zaman icra gelecek diye her gün diken üstünde yaşıyoruz. Yetkililer bu konuya çözüm bulsun istiyoruz.
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise yaşananlara tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı;
*İbrahim Kaya 70 bin lira civarında kooperatiften kredi çekiyor. Eşi Hatice Kaya da 58 bin civarında çekiyor. Bu çektikleri kredi ile mazot gübre tohum ve traktörlerine pulluk almışlar.
*Ancak hem kuraklık sebebiyle hem de çiftçinin son zamanlarda ürettiğinin para etmemesi nedeniyle para kazanamadıklarından kredi borçlarını ödeyemiyorlar. Daha sonra krediden avukatları bunları çağırıp taahhüt alıyor.
*Taahhüt de yerine gelmediğinden dolayı İbrahim Kaya çaresiz kaldığından Ankara'ya geliyor. Ancak otel girişinde beyandan dolayı tutuklanıyor. Perşembe akşamı gözaltına alınıyor. Cuma günü de mahkemeye çıkarılıp tutuklanıyor.
*Bunun yanında Hatice hanım 30 bin lira bir bankadan kredi çekmiş. Tarım Krediye borcunu ödemek amacıyla çekmiş. Aynı durumda olan binlerce çiftçi var. Bir an önce Tarım Kredi’den çekilen kredilerin haciz işlemlerinin ve de faizlerinin durdurulması gerekir.
*Mücbir sebep var. Bir pandemi vardı, iki hasat dönemi çok kurak geçtiği için beklediği ürünü ya hiç alamadı ya da üçte birini aldı. Çiftçi ürün kaldıramadığı için para kazanamadı. Borçlarını da ödeyemedi. Bu çiftçiyi eğer tutuklatıp cezaevine üç aylığına gönderirsek, kasımın son ayındayız.
*Yani hububat ekim ayı. Yani çiftçinin ekim yaptığı ay. Eğer bu dönemde çiftçi hapse düşerse doğal olarak ekmesi gereken tarlayı ekemeyecek. İş iyice çıkmaza girecek.
Paramount Otel’de Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de kalmış!
“Tuz Gölü’nde flamingo ölümleri başladı”
AKP’li Başkan’dan CHP'li Ahmet Akın’ın iftar programına engelleme girişimi
Narin soruşturmasında flaş detay! Narin kaybolduktan sonra aile meclisi her akşam toplanmış
FETÖ'nün Balyoz kumpasında skandal karar! FETÖ firarda, fikirleri yargıda!
Marmaris'te ormanlar alev alev yanıyor! 3. günde alevler söndürülemedi! İşte son durum...
AKP’nin imam hatip oyunu
Her şey '400'ü verin bu iş huzur içinde çözülsün' demesiyle başladı !
Halkbank'ın temyiz başvurusu duruşması sona erdi
CNN Türk spikeri Coronavirüslü hastanın İstanbul'da olduğunu ağzından kaçırdı !
Kayseri'de kaymakam ve belediye başkanı şeyhin karşısında el pençe divan durdu
Türk traktör devi iflas bayrağını çekti: 15 günlük süreç resmen başladı
Şubat ayı kartlı harcamalarında rekor
Lütfü Türkkan'a laf söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı bakın daha önce şehit yakınına ne söylemiş!