TCDD'nin Yüksek Hızlı Tren ve ana hat tren seferlerinde 400 kişilik trenlerde sadece 8 engelliye, 600 kişilik trenlerde ise sadece 10 engelliye ücretsiz seyahat hakkı tanıyarak, engellilerin ücretsiz seyahat hakkını kısıtlamıştı.
TCDD’nin açıklamadığı kotanın varlığını Türkiye’deki 226 engelli hakları derneğinden oluşan Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu kamuoyuna duyururken, kota uygulamasının ardından engellerin, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi parti temsilcilerinin verdiği mücadele sonuç verdi. YHT'de engellilere yönelik uygulanan kota dün itibariyle sona erdi.
KILIÇDAROĞLU ÇAĞRIDA BULUNDU, MİLLETVEKİLİ ÖNERGE VERDİ
Yaşanan mağduriyetlerin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM'deki grup konuşmasında engellilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulunmuş, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise Meclis'te soru önergesi vermişti.
KOTANIN KALDIRILMASI YETMEZ, MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ
CHP'li Çakırözer, engellilerin kazanılmış hakları için verdiği mücadelenin sonuç verdiğini söylerken, bu süreçte yaşanılan mağduriyetlerin de giderilmesini istedi. Çakırözer, şu ifadeleri kullandı;
“Engellilere kanunla verilen ücretsiz seyahat hakkı önce ellerinden alındı, ardından gelen tepkiler sonrası kota getirildi. Onbirlerce engellimizin, yüzlerce sivil toplum örgütünün pandeminin başından bu yana verdiği mücadele sonuç verdi. Engellilerin ücretsiz seyahat hakkına yönelik uygulanan kota uygulaması sona erdi. Ama yetmez! Bu süreçte kendilerine kanunla verilen hakkı kullanamayarak, ücretini verip trene binmek zorunda bırakılan engelli yurttaşlarımızın yaşadığı mağduriyet de giderilmelidir” dedi.
HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD yönetiminden kota uygulamasının sona erdiğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, engelliler toplu bilet alımı yaparak kotanın kalktığını öğrendi.
Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu'nun sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonunu'nun Bakanlık yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bizler açıklama beklerken hiçbir açıklama yapılmadı. Haklarımızın iadesi için hukuki işlem başlatmaya hazırlanırken, toplu bilet alımı yaparak kotanın kaldırıldığını öğrendik. 3 Kasım 2020 Salı günü, 11 engelli arkadaşımız aynı trenden hatta aynı vagondan ücretsiz bilet alabildiler. Böylece artık kota uygulamasının kaldırıldığını tespit ettik” denildi.
BİLET ALIP KULLANMAYANA YAPTIRIM
Paylaşımda, ‘2 kez bilet alarak trene gelmeyen ücretsiz seyahat hakkına sahip kişilerin sistem tarafından haklarını 180 gün boyunca kullanamayacakları, bu durumu alışkanlık haline getirenlerin ise bu haklarını süresiz olarak kaybedecekleri’ duyuruldu.
http://www.krttv.com.tr/gundem/ulastirmabakanligiengellilerekotaayibindanvazgectih52688.html
Sözde hoca enflasyona ve faize çözümü buldu: “Eğer Allah’a sorarsak enflasyon düşer, faiz düşer”37 izlenme
Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in abisi konuştu: Kardeşim beni de çarptı90 izlenme
İstanbul'da ev kiraları uçuşa geçti! Hangi ilçede oturanlar kaç lira kira ödüyor?31 izlenme
Servis ücretleri cep yakıyor40 izlenme
Tütün eylemlerine katıldığı için tutuklanan MHP'li meclis üyesi 'deprem' yarattı! Peş peşe istifalar!55 izlenme
Bir sen eksiktin! Kayseri'de bir şahıs, sokağın ortasında çıplak bir şekilde dolaşarak "Ben mehdiyim, ben Allah'ın kulu ve elçisiyim. Bu size son çağrım" dedi43 izlenme
Üniversite Yemekhanesinde Canına Kıyan Öğrencinin Mektubu Ortaya Çıktı47 izlenme
İşte Ekrem İmamoğlu’nun manifesto gibi savunması31 izlenme
Suriyeli akınını duvar da durduramadı: Merdiven dayayıp geçiyorlar
Kader diye kandırıyorlar! Japonya'dan depremin kader olmadığının kanıtı olan görüntü
Halkbank'ın temyiz başvurusu duruşması sona erdi
Sedat Peker gündeme getirmişti, Halil Falyalı cezaevinden tahliye edildi!