Sınav yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez yapıldı. TRT'nin 2025 yıllık bazı çalışanları kendi kadrosunu alamadı. 20 yıldır TRT'de kameramanlık yapanlar yazılı sınavı geçti ama uygulamada ya da mülakatta elendi. Onların yerine bu işi ya hiç yapmamış ya da uzun yıllar önce yapmış deneyimsiz isimler kadro aldı.
Kazananların çoğu iktidara yakınlığı ile bilinen Birlik HaberSen üyeleri.
Sorel Dağıstanlı'nın aktardığına göre Haber Sen Genel Basın Yayın Eğitim, Sosyal ve Dış ilişkiler Sekreteri Banu Savaş kurumda sendikacılık yapan Fatih Adem Gençbay’ın fiili olarak kameramanlık görevini yapmamasına rağmen sınavda başarılı olarak yardımcı kameramanlık kadrosunu aldığını söyledi. Sınavda sendikal kayırmacılık iddiaları da böyle gündeme geldi.
Sendikalı karı koca kadro aldı
Gençbay, MEMURSEN Konfederasyonu’na bağlı Birlik HaberSen'in TRT temsilcisi. GENÇBAY ana kadrolardan biri olan KAMERA ASİSTANLIĞI sınavını kazandı. Oysa halihazırda aktif olarak çalışmıyordu.
Uzun süredir sendikacılık yapan Gençbay aktif olarak bu hizmeti yapan TRT çalışanlarının önüne geçti.
Fatih Adem Gençbay’ın eşi Kübra Öz Gençbay da kadro alan isimler arasında.
O da sahada aktif muhabirlik yapmıyor ama asistan muhabirlik kadrosunu aldı.
Banu Savaş, 20 yıldır muhabirlik yapan, ana habere imzasını atan arkadaşlarının bu sınavı kazanamadığını, yazılıyı geçtikten sonra uygulama ve mülakatta elendiğine dikkat çekti.
Savaş; “Siz 56 yıldır bu işi yapmıyorsanız ve her gün günde 2 defa habere çıkan ya da çekime çıkan bir arkadaşımızla pratiğiniz aynı olamaz. Maalesef gördük ki bir kaç arkadaşımız bu şekilde asli görevlerini yapmamalarına ve konuya uzak olmalarına rağmen bu kadroları kazandılar” dedi.
Sözlü sınavda elendiler ama işlerine devam ediyorlar
Sınav üç aşamada yapıldı. Yazılı sınav, uygulama ve mülakat. Kurumun yaklaşık 2 bin personeli uzun yıllardır kendi kadro unvanları dışındaki yapım ve yayın hizmetlerinde çalışıyordu. Örneğin spiker ya da muhabirlik yapmasına rağmen o kadroda görünmüyorlardı. Dolayısıyla o kadroların özlük haklarından yararlanamıyorlardı. Sorun bu sınavla çözülecekti. Ancak daha da büyüdü.
HaberSen 1 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Melike Arslan da dikkat çeken bir noktaya değindi; “İşlerinde son derece başarılı birçok arkadaşımız halihazırda yaptıkları işlerden sınava tabii tutuldu ve ne yazık ki elendi. Elenmelerine rağmen yaptıkları işlere hala devam etmeleri de durumun garipliğini göstermesi açısından dikkat çekicidir”
Bazı sorular iptal edildi
Sınav soruları Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından hazırlandı.
İlk yazılı sınavdan sonra kazanamayanlar dava açtı. Bunun üzerine bazı sorular iptal edildi. Mahkeme süreci devam ediyor.
Sözlü sınav kimin için bekletildi?
Sınavla ilgili bir başka dikkat çeken iddia ise çalışanların sınav sonuçlarını öğrenmek için, yurtdışında muhabirlik yapan Döndü Srıışık’ın sınava girmesini beklemeleri. Sarıışık TRT'nin Belçika bürosunda muhabir.
Ama kadrosu ışıkçı olarak gözüküyordu. İddiaya göre Döndü Sarıışık müsait olduğunda geldi, sınava girdi ve stajyer muhabir kadrosunu aldı.
Banu Savaş, bu kişi için sınav tarihinin özel olarak bekletildiğini söyledi; “ Burada bir soru işareti var. Sınav için belli bir tarih vardır gelirsiniz ve bu sınava katılırsınız. Belirlenen tarihler içerisinde sınava girenler varken bir arkadaşımız için sınav süreci bekletildi. Arkadaşımızın sınava girmesini bekledik ve sonuçlar ondan sonra açıklandı” dedi.
Sınav soruları Whatsapp'dan yayıldı
Sınavlar aynı gün yapılmadı. Oysa sorular aynıydı. Dolayısıyla sözlü sınava parça parça girenler, kendilerine çıkan soruları whatsapp gruplarında paylaştı.
Kendilerinden sonra sınava girecekler avantaj elde etti.
Banu Savaş, sınava ilk girenlerin puanlarının düşük sonra girenlerin yüksek olduğunu çünkü girmeden sorulara hakim olduklarını söyledi.
TRT yönetimi soruşturma başlattı ama sonucu açıklanmadı
TRT sınav sorularının yayılması ile ilgili soruşturma başlattı ama sonucun ne olduğu bilinmiyor, açıklanmadı.
TRT iddiaları yanıt vermedi
İddiaları TRT yönetimine de sorduk. Mail atılması istendi, Ancak günler geçmesine rağmen her hangi bir yanıt verilmedi.
halktv.com.tr
AKP'li imamdan itiraf 'AKP döneminde müslümanlar fazla rahatladı, sekülerleşti, dünyevileşti, şuurunu kaybetti !'427 izlenme
Yüzde 97 oranında hatalı yolcu garantisi verilen ve sözde 50 Milyon € yatırımı olan Zafer Havalimanı için yandaşlara 2044'e kadar 208 Milyon € ödenecek!78 izlenme
Thodex vurgununda flaş gelişme! Faruk Fatih Özer için çember gitgide daralıyor!110 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 19.103 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 2.043.704’e, can kaybı da 18.351’e yükseldi!85 izlenme
Bayram öncesi belediye işçilerine yapılacak ödeme AKP-MHP ittifakına takıldı!67 izlenme
Yıkılan caminin arazisi Katar Şeyhi'ne verilecek!125 izlenme
Krizde yeni aşama, tasarruf çocuklardan başladı!438 izlenme
Özlem Çerçioğlu'na mazbata ayıbı: "Utanç verici"28 izlenme