Türk Tarih Kurumu’ndaki usulsüzlükler Sayıştay raporuyla ortaya çıktı! Kurum, daha önce basımı yapılan eserleri ‘yeni baskı’ gibi sundu. Anma etkinliklerine, sergilere, konferanslara ‘araştırmageliştirme’ adıyla milyonlar aktardı. 2019'da harcanan para, kurum bütçesinin yarısı olan 22.9 milyon lirayı aştı.
Sayıştay, “Burada amacı aşan bir durum söz konusu. Bu rakam, TTK'da şeffaflık sarsılmasına yol açacak boyuttadır” dedi. Sayıştay raporunda Türk Tarih Kurumu’yla ilgili şu tespitler yer aldı:
– 2019 yılında yapılan incelemeler sonucunda görülmüştür ki, kurum bütçesinden 22 milyon 983 bin 77 TL'lik harcama Kanun'un ‘araştırmageliştirme' maddesi işletilerek yapılmıştır. Bu rakam Kurum'un toplam bütçe giderinin yaklaşık yüzde 50'si civarında olup, istisna bir usulün temel usul olması sonucunu doğurmuştur.
– Bu sonuç, Kamu İhale Kanunu'nun öngördüğü ‘şeffaflık’, ‘rekabetçilik’ gibi temel ilkelerin sarsılmasına neden olabilecek bir zemini ortaya çıkarabilecek boyuttadır. Türk Tarih Kurumu'nda yapılan faaliyetlerden, tıpkı basım yayın faaliyetlerinin, anma etkinliklerinin, sergi ve kitap tanıtım faaliyetlerinin veya bunlarla ilgili konferansların araştırma geliştirme faaliyetleri kapsamında değerlendirilip, bu faaliyetlere ilişkin mal ve hizmet alımlarının ‘istisna' maddesi çerçevesinde alınmasının amacı aşan bir yaklaşım olduğu düşünülmektedir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/turktarihkurumunda23milyonliralikistisnaskandali6070321/
Belediye her yeni doğan bebek için fidan dikecek110 izlenme
Tepkiler büyüyünce o vergi son anda paketten çıkartıldı!39 izlenme
Hatay'da 4.2 büyüklüğünde deprem!54 izlenme
Kanadalı maden şirketlerinin kirli çamaşırları...189 izlenme
Türkiye’de gıda enflasyonu rekor kırarken dünyada gıda fiyatları geriledi!63 izlenme
MHP'de deprem: Üç vekil istifa etti35 izlenme
Karadenizli vatandaşın eğitim sistemine isyanı viral oldu: 'Avrupa bizi kıskanıyor, hele Almanya kuduruyor'51 izlenme
Türk egemenliği sessiz sedasız yok oluyor! Türk milletinden saklanan Suriyeli işgali belgelerle ortaya çıktı!56 izlenme
Bu gece fiyatlar bir kez daha yükseliyor! Motorin 45 liraya koşuyor
Bulgaristan'da Türkiye'de görülmeyecek istifa!
Araç sahiplerine müjde! Motorine 2 lira 25 kuruş indirim geliyor
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya: "Aile sağlığı merkezlerinde çalışacak hekim bulamayacaklar. Bu vergi artışlarının hepsi halk sağlığını tehdit ediyor. Türkiye yüzyılı zam yüzyılıymış"