Şule Aydın’la Haber Masası’nda bugün Prof. Dr. Ahmet Saltık, Türkiye’nin normalleşme takviminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Saltık, AVM’lerin açılması ve liglerin başlaması gibi adımları “hükümetin oynadığı bir kumar” olarak değerlendiriyor. Saltık’a göre normalleşme adımlarına dayanak gösterilen düşük ölüm oranları da gerçeği yansıtmıyor.
Prof. Dr. Saltık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı R0 değerinin (bulaştırma katsayısı) ne anlama geldiğini ve hükümetin normalleşme stratejisini HalkTV’ye değerlendirdi:
“R0 değerinin 1,56 olması salgının devam ettiği anlamına gelir. 100 kişi 156 kişiye hastalığını bulaştırıyor demektir. R0 değeri 1,56 iken bu gevşeme önlemlerini bilimsel olarak açıklamak mümkün değil.
Bakanın sözleri çelişkilerle dolu. ‘Tedbiri elden bırakmayalım’, peki sen neden bıraktın, neden futbol maçlarını serbest bıraktın, neden turistik etkinlikleri üç büyük kentte açık bıraktın? Kabinedeki bir turizm bakanı acaba turistik tesisleri nedeniyle çok mu bastırdı gibi sorular geliyor akıllara.”
“Ölüm oranı dünyada yüzde 7’ye ulaştı yani testi pozitif çıkan insanların yüzde 7’si ölüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 2,8. İnanılmaz bir çelişki de burada. Keşke gerçek olsa da iftihar etsek. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 4 bine yakın ölüm rakamı gerçek değil.
Yalnız İstanbul’da 11 Mart’tan 30 Nisan’a dek 3 bin 800 fazladan ölüm var. İstanbul’un olguların yarısını içerdiğini ve Türkiye’nin kalanında da 3 bin 800 kadar ölümün saklandığını düşünürsek bu yaklaşık 7 bin kayıt dışı ölüm demek. Dünya Sağlık Örgütü’nün kodlama rehberine uyulmuyor.”
“Türkiye’de salgının azalma eğilimine girdiğini söyleyebiliriz. Salgın hastalıklar genellikle 2,53 ay gibi bir sürede tepe noktası yaparak inişe geçerler. Türkiye’de salgın yönetiminde uluslararası epidemiyoloji kurallarının dışına çıkan çok şey yapıldı.
Yavaş yavaş gevşemeye evet diyorum ama ölçüsü ve kapsamı bakımından çok daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum.
Beşiktaş futbol takımında 8 kişinin coronavirüs testinin pozitif çıkmasını değerlendiren Saltık, liglerin başlaması için henüz erken olduğunun altını çizdi ve liglerin ertelenmesini önderdi.
Aydın, Antalya ve Muğla’nın açılması birkaç yüz bini bulan kitlenin bu kentlere gitmesi demek. Bu denli bir hareket salgın yönetiminde görülmemiş bir şey.
Salgın eğrisinin kapanmasını zamana bıraktık. Ölçüsünden fazla bir gevşemenin sonucunda salgın eğrisi daha hızlı inerek kapanmak yerine daha yavaşça inip daha uzun bir dönemde kapanabilir. Bunun karşılığı daha çok hasta ve daha çok ölüm demektir. Bu bir kumardır ve bu kumar insan yaşamı üstündedir.”
https://halktv.com.tr/gundem/turkiyedeolumverilerinedenfarklikayitdisi7binolumvar425153h
Gencebay: Erdoğan'ı seviyorum, dik duruşuyla önemli bir görevi başarıyor111 izlenme
Leman: "Bize sürülen lekeyi kabul etmiyoruz Peygamber efendimizi tasvir etmedik"14 izlenme
Fahrettin Altun’un yardımcısının İsrail'i eleştirdiği beden dili ve İngilizcesi sosyal medyada alay konusu oldu!57 izlenme
Esenler Belediyesi’nin harcamalarının adresi bulunamadı! '2 Milyon kime gitti?'59 izlenme
İSPARK uyardı: Dolandırıcıların bu yeni tuzağına düşmeyin30 izlenme
Fatih Sultan Mehmet tablosuna soruşturma vatandaş ihbarıyla başlamış: İhbarda akıl almaz ifadeler!91 izlenme
CHP'li Toprak'tan 'Varlık Fonu' sorusu "Türkiye Varlık Fonu'nun 500 milyarı kime gitti?"116 izlenme
İflas rekoru: 7 ayda kapanan şirketler arttı23 izlenme
Ünlü futbolcuların Seçil Erzan'a attığı mesajlar ortaya çıktı
Ekrem İmamoğlu talimatı verdi, Metro İstanbul duyurdu: İstanbullulara müjde!
Tarım bitti! Çiftçi sayısı azaldı, borç ve ithalat attı!
Minguzzi davasında 'pes dedirten' mektuplaşma delil olarak dosyaya girdi! "Yaptık bir şey cezasını çekiyoruz. Aslanlar gibi yatar çıkarız"