Geçtiğimiz ay 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı.
Baraj puanlarının kaldırılmasıyla artık üniversiteye girmek daha kolay bir hale geldi. Türkiye, nüfusa göre üniversite öğrenci oranı Avrupa’da birinci sıradayken, bu durum beraberinde işsiz üniversite mezunu oranının artmasına da yol açıyor.
KRT'de yer alan habere göre, Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2020 verileri alınarak, Türkiye’de ilkokul ve üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını karşılaştırıldı.
Eurostat verilerine göre Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı, ilkokul mezunlarının işsizlik oranından daha yüksek.
BU ALANDA AVRUPA'DA LİDER
Eurostat verilerine göre 2064 yaş arası nüfusta Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı %12,7 seviyesinde. İlköğretim veya daha düşük seviyede eğitime sahip olanlarda ise işsizlik oranı %12,6 ile bu oranın altında. Avrupa ülkelerinin geri kalanına bakıldığındaysa bu oranın tam tersi olduğu rahatlıkla görülebiliyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde 2019 yılı ortalamasına göre üniversite mezunlarında işsizlik oranı %4 seviyesinde. Bu oran, ilköğretim mezunlarındaysa %12,4. Aradaki farkın en yüksek olduğu ülkelerden birisi olan Slovakya’da üniversite mezunlarının işsizlik oranı %3,5 iken ilkokul mezunlarının işsizlik oranı %29,7. Romanya, Çekya, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, İsveç, Karadağ, Litvanya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerde de arada benzer uçurumlar mevcut.
Kan merkezi AKP’nin seçim bürosu oldu!86 izlenme
Yandaş müteahhitlein milyarlık borçları ertelenirken, TOKİ’den borcu olan vatandaşa ‘Evden çık’ ihtarı!46 izlenme
Mahmut Tanal'dan "Hulusi Akar'ın kızı" tepkisi! Tanal TBMM'de sunum yapan YÖK Başkan Vekilini terletti18 izlenme
Meclis’te ‘5 milyon dolar rüşvet’ tartışması: "Kriminal rapor var, hodri meydan!"45 izlenme
5 yılda 4,1 milyon vatandaş kara listeye girdi!31 izlenme
Sigaraya zam geldi! 5 Ocak’tan itibaren geçerli yeni fiyatlar belli oldu21 izlenme
Altılı Masa’nın anayasa taslağı açıklandı44 izlenme
Bozcaada’ya gelenlerin sayısı arttı, halk tedirgin oldu!71 izlenme
Dilan Polat rski ortağını da yaktı: Fenomen Nez Demir'in şirketine de el konuldu!
Cübbeli Ahmet, 6 yaşındaki kızını evlendiren tarikat liderini öve öve bitirememiş!
Atatürk'ün gericiliğe karşı mücadelesini sembolize eden heykeli sergileyen 2 kişi gözaltına alındı, 1'i tutuklandı
Ekrem İmamoğlu'ndan iktidara sert mesajlar: "2019'dan yeterli dersi alamadılar"