Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden Türk vatandaşlarının harcamaları 2025 yılında adeta sıçrama yaptı.
TÜİK'in bugün açıkladığı 2025 yılı dördüncü çeyrek turizm istatistiklerine göre, turizm gideri bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 9,6 milyar dolara ulaştı. 2024’te bu rakam 7,7 milyar dolar seviyesindeydi.
Bu harcamaların 7,4 milyar doları kişisel harcamalardan, 2,2 milyar doları ise paket tur harcamalarından oluştu.
Harcamalardaki artış kişi başına düşen ortalamada da kendini gösterdi. 2024’te 608 dolar olan kişi başı ortalama harcama, 2025’te yüzde 32 artışla 807 dolara çıktı. Bu artış, vatandaşların yurt dışında daha yüksek bütçelerle alışveriş ve harcama yaptığını ortaya koydu.
2025'te yurt dışına çıkan vatandaş sayısı da yıllık yüzde 4,4 artışla 11,9 milyon kişiye yükseldi.
Harcamaların kırılımı incelendiğinde özellikle bazı kalemlerde çarpıcı sıçramalar öne çıktı. En dikkat çekici artışlardan biri halıkilim gibi ürünlerde yaşandı. Bu kalemde harcama yüzde 514 artarak 2024’te 8 milyon 603 bin dolardan 2025’te 52 milyon 860 bin dolara yükseldi.
Alışveriş tarafında asıl büyük hacim giyecek ve ayakkabıda görüldü. Bu kalemde harcama yüzde 97 artarak 420 milyon 612 bin dolardan 829 milyon 351 bin dolara ulaştı.
Aynı dönemde sağlık harcamaları yıllık yüzde 128 artışla 15 milyon 53 bin dolardan 34 milyon 292 bin dolara yükseldi. Yabancı şirketlere yapılan uluslararası ulaştırma harcamaları da yüzde 82 yükselerek 305 milyon 445 bin dolardan 554 milyon 911 bin dolara çıktı.
NEFES
AKP'nin gizlediği belge!284 izlenme
Selçuk Tepeli canlı yayında 35 saniye konuştu, Saray'ın bütün ışıkları yandı! 'Bir şeyi sattıysanız parayı bir yeri koydunuz, bu paralar nerede? Nerede o para?'64 izlenme
Kurum, İBB'nin metro hattını seçim vaadi yaptı!27 izlenme
'Paşa paşa hesap vereceksin Erdoğan'774 izlenme
Esenyurt'ta hamile kadını taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı26 izlenme
İmamoğlu Kanal İstanbul uyarısında haklı çıktı: Sazlıdere Barajı can çekişiyor26 izlenme
Açlık ve yoksullukla savaşan yurttaşları isyan ettiren hesap! İşte Meclis lokantasındaki fiyatlar...80 izlenme
Murat Kurum 'yalan' demişti İmamoğlu'ndan belgeli yanıt: "Utanır mı acaba?"27 izlenme
İsrail'in demir kubbe savunma sistemi Filistin füzeleriyle başa çıkabiliyor mu? İşte görüntüler
Cumhur İttifakı ortağından dikkat çeken asgari ücret açıklaması
CHP, yasaya karşı AYM’ye başvuracak: 'AKP’ye bağlı silahlı güç oluşturuluyor'
Koronavirüs cezaevlerine de sıçradı!