Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelirken havada parçalanan C130 uçağında 20 askerimizin şehit olması yüreklerimizi dağladı. Uçağın üç parçaya ayrılması, düşüş nedenine ilişkin olarak kafalarda soru işaretleri bıraktı. Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş uçağın düşüşüne ilişkin SÖZCÜ'de değerlendirmelerde bulundu.
Gence’den havalanıp Amasya Merzifon’daki 5. Jet Üssü’ne gelmekte olan
uçak, kalkıştan 30 dakika sonra irtifa kaybetti. Saat 10.49’da henüz belirlenemeyen bir sebeple 8 bin metre yükseklikte parçalandı. Kuyruğu, kanatları ve gövdesi birbirinden ayrılan uçak, AzerbaycanGürcistan sınırına düştü.
Emekli Hava Pilot Korgenaral Erdoğan Karakuş, "Dünkü resimler ve fotoğraflarda kuyrukla motorun ayrı düştüğünü görüyorduk. Uçak döne döne inerken kuyruk da düşüyor. Motor da ayrı düşmüş. Muhtemelen motor gövdeden koptu, bu arada belki kuyruğa çarptı, bunun sonucunda kuyruk da koparak uçağın düşmesine neden oldu. Bu tabii çok ani olduğu için arıza bildirimi yapabilecek durumda olduklarını zannetmiyorum. Zaten belki o motorun gövdeden ayrılması esnasında haberleşmeyi kesici ortam yaratmış olabilir" açıklamasını yaptı.
Karakuş, "Dikkat ederseniz burun kısmı döne döne düştü. Bu esnada mutlaka pilotlar kurtarmaya çalıştı ama onun döne döne hareket etmesine mani olacak durum yok çünkü kuyruk da kopmuş, motorun da ayrı düştüğünü göz önüne alırsak kumandaların hiç kalmadığı bir ortam içerisinde düşmek zorunda kaldı" ifadesini kullandı.
Karakuş, "Çok sağlam bir uçaktan bahsediyoruz, bunun nedeni mutlaka ortaya çıkarılacak. Sonuca göre alınması gereken tedbirler alınacaktır. Bu modernizasyon özellikle elektronik sistemlerle ilgili yapılıyor, bu arada da gövde de elden geçiriliyor. Modernizasyon yapılan uçaklardan bir tanesidir mutlaka. C130 uçaklarımızın hepsi modernizasyon. Şimdiye kadar da bakımdan kaynaklanan C130 düşmesi söz konusu olmadı. Akhisar'da hava muhalefetinden düşüş var 1968 yıllarında olması lazım. Başka C130 kazası yok" değerlendirmesini yaptı.
Karakuş ifadeleri kullandı:
Dağların çok üzerinden uçarak geliyor uçak, düşülen bölge de öyle dağlık bir bölge değil. Hava yolu rotaları ona göre çizilir, arazi ve hava şartlarının sorun yaratması söz konusu değil.
Teknik arıza da, içeride küçük bir patlama, yangın da olabilir. Dış etkenler de söz konusu olabilir.
M400'ler 43 tane alınsaydı, C130'lar devre dışı bırakılabilirdi. Uçaklar çok pahalı.
Düşen uçak Kayseri Erkilet’teki 12. Hava Ana Üs Komutanlığı bünyesinde uçuyordu.
Gergedan sembollü 222. Filoya bağlı olan C130 Herkül, dün sabah Kayseri’den Azerbaycan’a gitmişti. Gence’de aldığı personeli Merzifon’a getiriyordu. 1968’de üretilen uçak, ilk olarak Suudi Arabistan’da görev yapmış 2010’da TSK envanterine katılmıştı.
Sözcü
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun439 izlenme
Kriz büyüyor: Türklere kapıyı kapattılar, vizede ret oranı yüzde 16'yı aştı, müracaat etmek bile 'başarı' sayılıyor!25 izlenme
Ayvalık’tan Yunanistan’ın Midilli Adasına gitmek isteyen vatandaşlar vize için metrelerce kuyruk oluşturdu47 izlenme
Atatürk “kadın ve erkek her daim eşit olmalı” dedi78 izlenme
Ekrem İmamoğlu’ndan ‘Medipol Başakşehir’e destek verecek misiniz?’ sorusuna yanıt!167 izlenme
5 bin TL kirası olan 60 metrekare dükkâna gelen 44 bin TL’lik elektrik faturası isyan ettirdi, pankart astı! '44 Bin TL fatura mı olur? Artık bıktık, kapatıyoruz, hırsız var'58 izlenme
Haberi Yeni Şafak yaptı, İletişim Başkanlığı CHP'yi yalanladı16 izlenme
Yılbaşı öncesi kuru yemişe yüzde 80-90 oranında zam!56 izlenme