1. Dünya Savaşı’ndan kazanan olarak ayrılan emperyalist ülkeler, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından Türk ulusunun bağımsızlığını yok etmek için Anadolu’yu işgal etmeye başladı.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, işgalleri durdurmak için “ulusal bağımsızlığı” başlatma kararındaydı. Bu kararla, 21/22 Haziran 1919 gecesinde, tarihimize “kurucu kahramanlar” olarak geçecek komutanlarla “milli strateji” belgesi olan Amasya Genelgesi’ni hazırladı ve bağımsızlık ateşi yakıldı.
Ulusun kendi bağımsızlığını oluşturması için her ilden üç delegenin Sivas’ta düzenlenecek ulusal bir kongreye (Sivas Kongresi) katılması kararlaştırıldı. Bunun yanı sıra doğu illerinin durumu için Erzurum’da bir kongre düzenlenmesine karar verildi. Böylece Türk ulusu, kendi kaderinin kendisinin çizeceğini tüm dünyaya duyurdu.

(Hakkı Uyar)
Tarihçi Prof. Dr. Hakkı Uyar, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda izlediği stratejinin planlı olduğunu vurgulayarak “Amasya Genelgesi’nde halkın bizzat yönetime el koyup, ulusal egemenliği sağlayarak işgallere direnmeyi, işbirlikçi hükümeti de tasfiye ederek tam bağımsızlığı sağlamak amaçlandı. Tarihte milletlerin kaderlerine el koydukları ender zamanlardan birini simgeliyor” dedi.
Uyar, genelgenin hem Osmanlı’ya hem de işgalcilere bir meydan okuma olduğunu belirterek “Genelgenin çizdiği rota doğrultusunda Sivas’ta tüm yerel direniş odakları milli bir amaç doğrultusunda birleştirildi. Ardından Misakı Milli ile ete kemiğe büründürüldü. Sonuçta önce bağımsızlık sonra da çağdaşlık yolu açıldı. İşte Amasya Genelgesi, bunun dönem noktasıdır” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet
Hizbullah’ın ölüm evi!54 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 5.670 yeni vaka tespit edilirken, 59 kişi hayatını kaybetti, 5.126 kişi sağlığına kavuştu!65 izlenme
Yurter Özcan Nedim Şener davası sonuçlandı136 izlenme
CHP 'Hamidiye' kullanmaya başladı143 izlenme
İstanbul’un Temmuz ayı enflasyonu belli oldu39 izlenme
Almanya'dan Diyanet kararı: 'Erdoğan'a bağlı' diyerek iptal ettiler!267 izlenme
Sedat Peker sessizliğini bozdu ve Türkiye'ye iade edilirse ne yapacağını açıkladı!107 izlenme
Erkan Yıldırım'ın Venezuela'ya sözde 'maske ve kit' götürdüğü tarihte ülke genelinde vaka sayısı 350 imiş!101 izlenme
Canlı yayında “Kılıçdaroğlu HDP ve PKK’nın adayıdır” diyerek yayını terk eden AKP'li anketçi kamudan 16 ihale almış!
ABD meclisinde Ermeni soykırımı iddialarını kabul ettiler!
Kılıçdaroğlu’ndan “20 katrilyon para harcadık” diyen Erdoğan’a sert cevap!
Bakan Koca açıkladı: 76.341 yeni vaka tespit edildi, 82.203 kişi sağlığına kavuşurken, 174 kişi hayatını kaybetti!