Arka arkaya çıkan orman yangınlarına havadan müdahalenin yetersiz kalması vatandaşların tepkisine neden olurken, hükümet yetkililerinin “Yangın uçağımız yok” açıklamaları da bu tepkiyi körüklüyor. Halk, 19 yıldır iktidarda olan AKP'nin ülkemizde sık sık gündeme gelen orman yangınlarına müdahale için neden etkisiz kaldığını sorguluyor.
HARCAMALAR %2000 ARTTI
Son 15 yılda hava taşıt kiralama ve alımı için toplam 5.7 milyar TL'nin, ortalama dolar kuru ile 2 milyar 69 milyon dolarının vatandaşların ödediği vergilerden harcandığını vurgulayan vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, “2018 yılında Uzay Ajansı kuruldu ama uçak söndürme filomuz yok. Oysa bu parayla çok rahat bir filo kurulabilirdi” dedi. Hava taşıtı kiralama ve hava taşıtı satın alma giderlerinin 2006 yılına göre yüzde 2000'in üzerinde artarak geçen yıl 753 milyon lirayı aştığına dikkat çeken Bingöl, “Havayolu taşıt alımı için sadece 2016 yılında ödenen tutar 1 milyar 58 milyon TL. Bu kadar yüksek gider kalemleri ile hangi tür hava taşıtı kiralanmış ve satın alınmıştır? Evi, çiftliği yanan, hayvanları telef olan vatandaşın parası ile kiralanan hava taşıtları nerelerde, kimler için kullanılmıştır ve kullanılmaktadır?” diye sordu.

Dr. Ozan Bingöl
HER MÜKELLEF SORMALI
Yangınlarda en önemli ve etkili yöntem olan havadan söndürmenin sınırlı sayıda kiralık hava taşıtlarıyla yürütüldüğünü vurgulayan Bingöl, şunları söyledi:
“Bu durumda, her vergi mükellefi bütçedeki hava taşıt kiralama giderleri ile hava taşıt alımlarına ne kadar harcandığını sormak, ülkeyi yönetenler de hesabını vermekle yükümlüdürler. Aksi halde ödediğimiz vergilerle uzay ajansı kurulur ama yangın uçağı alınmaz.”

Türkiye Uzay Ajansı, Aralık 2018'de 23 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Kurumun web sitesinde, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik amaçları, hedef ve öncelikleri belirlemek ve uygulamaları yapmak için kurulmuş bir devlet kuruluşu olduğu belirtiliyor. Misyonu ise şöyle: Yeni uzay çağının gereklerine uygun şekilde, ülkemizin ve tüm insanlığın menfaatine olacak çalışmaları gerçekleştiren öncü ve lider kurum olmak.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/uzayajansivaramayanginfilosuyok6569579/
Maske dağıtıldı! Aksaray’da corona alarmı…198 izlenme
7.7’lik depremde Malatya’da rezidans çöktü, çok sayıda kişi enkaz altında119 izlenme
AKP'li belediye 1. derece sit alanlarını satıyor! Koruma altına olması gerek topraklar ihalede25 izlenme
Taksici terörü bu kez Kağıthane'de: Kadın yolcuya tehditler savurup erkek arkadaşına kafa attı44 izlenme
Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı isim için üniversitede panel düzenlediler!185 izlenme
Yeni yol geçti, köyün girişi unutuldu!275 izlenme
Atatürkçü Düşünce Derneği'nden Bahçeli'nin Öcalan çıkışına yanıt: "Akıl tutulmaları!"29 izlenme
MHP'li Yüksel AKP'ye isyan ederek istifa etti! "AKP ne yaparsa yapsın sesimizi çıkartmayacak mıyız?"82 izlenme
HÜDA PAR, eski Hizbullah sorumlusu Cemal Çınar'ı aday gösterdi
AKP’li kaynaktan flaş açıklama: Bu gidişle Akdeniz’den İstanbul’a…
Ankaralı yurttaşlar doğal gaz zammına tepki gösterdi: "Zamlar ülkesi olduk. Bir an önce seçim olup, bu iktidarın değişmesi lazım"
Sinan Ateş ve annesi Saniye Ateş'e küfür edilen sosyal medya hesabı hakkında suç duyurusu