Televizyon ekranlarındaki 'yardım şovu' sonrası toplanması beklenen 115 milyar liranın akıbeti merak konusu oldu.
Depremzedeler için televizyon eklarındaki “Türkiye Tek Yürek” ortak yayını sırasında toplanan bağışların AFAD ve Kızılay’a aktarılacağı öne sürülmüştü.
Toplamda 115 milyar lira toplandığı belirtilirken, ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, iktidarın “paralel kasa” kurduğunu söyledi.
Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre, Prof. Dr. Duran Bülbül, bütçe sisteminin incelenmesi gerektiğini söyledi. Bülbül, “Bütçe sisteminde ‘belirli gelirler, belirli giderlere tahsis edilemez’ ilkesi var. Hangi adla olsa bu paralar bütçeye ham olarak kaydedilir. Bu nedenle deprem bağışı olarak toplanan yardımların hiçbiri depreme gitmez” dedi.
Yalnızca “şartlı bağış” durumunda paranın depremzedelere gideceğini söyleyen Bülbül, “Şartlı bağışın da ayrı fonda toplanması gerekir. Geçmişten bugüne 37 milyar dolar deprem yardımı toplandığını, bunun yollara, yapişletdevretlere, faizlere, arabalara, ağırlama giderlerine gittiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bülbül şöyle konuştu: “Toplanan paralar devlete vergi olarak ödenmesi gereken yardımlardır. Devlete vergi ödemenin yerine bir kuruluşa bağış yaparak, paralel hazine, paralel kasa kurdular. Yardım denetiminde başka sıkıntılar da var. Sayıştay detaylı denetimi yapamıyor. Çünkü fonksiyonel sınıflandırma kaldırılıp program bazlı bütçe sistemine geçildiği için paranın nerelere harcandığı tespit edilemiyor.”
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, yardımlar hakkında “Sayın Erdoğan seçim için kaynağı yardım kampanyasından bulmuş olabilir mi” diye sordu.
Özlale, “Kamu bankaları para yardımı yaptıktan sonra Hazine’ye gidecek. Yani Hazine kamu bankalarına, onlar da Kızılay ve AFAD’a kaynak aktarmış oluyor. 86 milyar TL denetimli alandan denetimsize kaydı. Kızılay ve AFAD’ın hesap vermez bir harcama sistemi var. AFAD’ın kime ne kadar ödediği 5 yıldır Sayıştay raporlarında açıklanmıyor. Bu parayı takip etmek bu çürümüş sistemde neredeyse imkânsız” dedi.
halktv.com.tr
Aziz İhsan Aktaş'ın kardeşi bakın kim çıktı!18 izlenme
Çorapla Uyumanın Zararları23 izlenme
142 bin hektar orman yandı, Bakan Bekir Pakdemirli ‘Tarihi başarı’ dedi!34 izlenme
İmamoğlu'ndan Tayfun Kahraman göndermeli Çarşı davası mesajı!19 izlenme
Emlak vergisine formül aranıyor9 izlenme
Adana’da başhekim ve yardımcılarına AKP’de mülakat iddiası!58 izlenme
MHP'li Cemal Enginyurt Bülent Arınç'a fena daldı! 'Cumhurbaşkanının sırtındaki kambur sensin!'93 izlenme
Milyoner avukatlar vergi rekortmeni oldu!80 izlenme
Çorlu'daki tren faciasında 'asıl kusurlu' bulunan 4 kişi serbest bırakıldı!
İmamoğlu, Yusuf Tekin'in nasıl profesör olduğunu anlattı: "5 yıl doçent kalmadan profesör oldu, 3 yıl profesör kalmadan rektör oldu, 48 saatlik kararnameyle. Bunlar kararname çocukları"
AKP’li belediyeler kasalarını 'millet kıraathaneleri' için açtı!
İçişleri Bakan Yardımcısı'ndan kendisini arayan belediye başkanına skandal cevap! 'Uçak geliyor, siz göremiyorsunuz'