Aksaray İl Tarım Müdürlüğü’nden emekli ziraat teknikeri ve zirai ilaç bayisi yetkilisi Haydar İğdeli, Almanya’dan tatil için geldikleri İstanbul'da hayatını kaybeden Böcek ailesinin zehirlenmesine neden olduğu değerlendirilen alüminyum fosfitin kullanıldığı alanın en az 72 saat kapalı tutulması gerektiğini belirterek, "72 saat dolduğunda bile kapı hemen açılamaz. Uygulayan kişi kapıyı aralayıp 15–20 dakika alanı havalandırmalı, ardından koruyucu maske ile içeri girmelidir. Aksi halde içeri adım atan kişi anında zehirlenir" dedi.
İğdeli, yaptığı açıklamada, Böcek ailesinin konakladığı otelde kullanılan maddenin iddialarda yer aldığı şekliyle “alüminyum fosfit” olması durumunda ciddi güvenlik ihlallerinin yaşanmış olabileceğini belirtti.
İğdeli, “Alüminyum fosfiti satmak için sadece bayilik belgesi yeterli değildir. Yasal olarak satışı ve uygulaması, ‘operatörlük belgesi’ olan kişiler tarafından yapılabilir. Bu belgeye sahip olmayan biri hem satamaz hem de uygulayamaz. Eğer rastgele bir kişi kullanırsa sonuçları bu tür trajik olaylara dönüşebilir" diye konuştu.
“Her yerin kapatılması gerekir”
İğdeli, alüminyum fosfitin kullanıldığı alanın en az 72 saat tamamen kapalı tutulması gerektiğini belirterek, izolasyon şartlarının hayati önem taşıdığını söyledi. İğdeli, “Kapı, pencere, baca ve havalandırma delikleri dahil her yerin kapatılması gerekir. İçeriye veya dışarıya hava sızıntısı olmamalı. Kullanılan oda apartman içindeyse, diğer yaşam alanlarına sızıntı riski çok yüksektir. Bu nedenle aynı evdeki diğer odalar bile tehlikeye girer” dedi.
“Kokusuz ve renksiz; etkisini fark etmek imkânsız”
Kimyasalın kokusuz ve renksiz olması nedeniyle fark edilmesinin mümkün olmadığını, buharlaşma sürecinin 10-15 derece sıcaklıkta bile başladığını söyleyen İğdeli, “İnsanlar tehlikeyi anlayamaz. 72 saat dolduğunda bile kapı hemen açılamaz. Uygulayan kişi kapıyı aralayıp 15–20 dakika alanı havalandırmalı, ardından koruyucu maske ile içeri girmelidir. Aksi halde içeri adım atan kişi anında zehirlenir” açıklamasında bulundu.
“Yetkisiz kişiler kullanmış olabilir”
İğdeli, ihmaller zincirinin ölümcül sonuçlara yol açtığını vurgulayarak, “Bana göre bu ilacı yetkisiz kişiler kullanmış olabilir. Çünkü bu işin eğitimini almış, belgesi olan biri böyle bir riske asla izin vermez. Elden satış da yasal olarak yasaktır. Uygulamada gerekli izolasyon yapılmadıysa, havalandırma boşluğu gibi yerlerden sızıntı olur ve ölümle sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.
AKP’li başkanın kapattığı tesisi CHP’li başkan açtı! Her gün 51 bin lira kâr ediyorlar!
Reuters asgari ücretin yükseltilmesini yorumladı! "Erdoğan enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu daha buldu"
EYT’de ilk maaşların yatacağı tarih belli oldu: AKP’den açıklama geldi, meğer tahmin edilenden çok daha sonraymış!
İstanbul'da hayat pahalılığına karşı sokağa çıkan yurttaşlara polis müdahalesi!
Zafere ilk adım
Mustafa Kemal, 2. Abdülhamit için ne dedi?
Torku’ya akbabalar üşüştü! İçeriden bilgi sızdırarak yabancılara pazarlanmaya çalışılıyor!
Yerli turist ifşa etti: "Trabzon'da Arap yemekleri 890 TL!"
Memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu
Özgür Özel'den "WhatsApp yazışması" açıklaması! "Silinen mesajları geri getireceğiz"
Güllü'nün kızı Tuğyan'ın uyuşturucu test sonucu açıklandı
Denizli Valisi Fuat Atik'ten skandal görüntüler hakkında skandal 'özür' açıklaması
Çayırhan ihalesinde kazanan belli oldu: Değerinin 8 kat altında satıldı
19 Mart operasyonları sonrası hız kazandı: "Kümes bile yapılması yasak olan alanda TOKİ inşaat yapıyor"