
24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında ihmaller zincirinin olduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, açıklamasında şunları belirtti: Dün saat 17.00 sularında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Sarılar Köyü yakınlarında, İstanbulEdirne arası sefer yapan bir yolcu treni vagonların raydan çıkması sonucu devrildi. En son hükûmet yetkilileri kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 24 ve yaralıların ise 124 olduğunu açıkladı. En başta hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralananlara ise acil şifalar diliyorum. Başbakanlık kazanın hemen ardından geçici yayın yasağı getirdi; ancak kamuoyunun merak ettiği birtakım sorular var.
“En başta SirkeciUzunköprü tren hattının yenilenmesi için verilen ihalenin uygulanıp uygulanmadığı konusu. Bu tren hattının yenilenmesi için 2 Ocak tarihinde ihale verildiği ve 2 Mayıs'ta da hattın açıldığını biliniyor; ancak sonrasında yenileme ve bakım ihalesinin ‘ödenek olmadığı' için kesintiye uğradığına dair ciddi iddialar söz konusu. Diğer taraftan, Ulaştırma Bakanlığı, kazanın ‘aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından' kaynaklandığını açıklamıştır. Menfez ve ray arasındaki toprağın boşalmasını engelleyecek bir mühendislik tekniği henüz icat edilmemiş midir? O bölgede neden denetimler yapılmamıştır? Güzergahlarda bu tür durumlarda arızaları haber vermek üzere görev yapan ‘yol bekçilerinin' demiryollarındaki özelleştirmeler nedeniyle kadro dışı bırakılmasının gerekçesi nedir? Menfez temizliği yapılmadan dolguyla rayların yükseltilmesinin gerekçesi nedir? Traverslerin hemen dağılması yine bir kalite sorunu değil mi? Travers fabrikaları kapatılmış, özel firmalar kollanarak tekelleşme sağlanmış. Kamuoyu bu ve benzeri birçok soruya yanıt beklemektedir”
Kazaların ‘kader, fıtrat, hava muhalefeti' denilerek kapatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden CHP'li Yüceer, şunları ifade etti: “Eğer kazada ihmal varsa bunu ‘kader, hava muhalefeti diyerek kapatamazsınız. Bir ihmal varsa, en azından bu felaketleri bir daha yaşamamak adına ciddi çalışmaların yapılması lazım. Kazadan sorumlu olanların gereğini yapması çağrısında bulunuyoruz. İdari personelden yüklenici firmaya kadar kimlerin sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu durum biraz daha farklı işliyor. Tren faciasının ardından hemen ‘yayın yasağı' getirilmesini iyi niyetli yorumlamak mümkün değildir.
Elbette dezenformasyonu önlemek ve kazazede ve yakınlarının hassasiyetlerini taşımak çok büyük önem arz ediyor; ancak dün tam da ihmaller konuşulmaya başlayınca haber sitelerine erişimin engellenmesi, kazaya ilişkin yetkililerin net açıklamalar yapmaması, devletin haber ajanslarının güncel bilgileri paylaşmaması, yayın yasağının ‘ihmaller zincirinin' üzerini örtmeye dönük bir çaba olduğunu gösteriyor. Üstelik kazada tanıdığı olan yüzlerce insan, yayın yasağı nedeniyle mağdur olmuş ve yakınlarının durumu ve yakınlarına nerede ve nasıl ulaşacağı noktasında sıkıntılar yaşamıştır. Şu an acımız çok taze, insanlar henüz tam olarak bilgi almış değil. Biz, CHP olarak, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız.”
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kazayailiskinyanitbekleyensorularvar2510387/
Krizi derinden hisseden vatandaşlar 'Bu kadar hükümet geldi, geçti böyle bir zam fırtınası görülmedi. 7 gün 24 saat yalan söylüyorlar!'60 izlenme
Suriyelilerin sağlık giderlerini AFAD ödemiş! Depreme hazırlanması gereken AFAD Suriyelileri beslemiş!49 izlenme
Domateslerden sonra şimdi de kayısılar Rusya’ya takıldı!95 izlenme
Son ankette dikkat çeken sonuç: AKP kalelerinde mum gibi eriyor32 izlenme
Vahşet! Üniversite öğrencisinin kafasını satırla kesip, göğsünün üstüne koydu!75 izlenme
Sivas kadar nüfusu olan ülke resmen AB'ye katılıyor23 izlenme
AKP'li belediyenin satışa çıkardığı ata topraklarına böyle sahip çıktılar!118 izlenme
Soframızdan 429 tabak menemen eksildi20 izlenme
Yavaş, Gökçek dönemine büyük fark attı
AKP içinde neler olmuş neler! Turhan Çömez bombayı patlattı! "Ülkeyi terk etmeye hazırlanıyorlar"
'Binali Yıldırım korktuğu için istifa etmiyor'
O bilirkişi heyeti yine ortaya çıktı: Deprem suçu kolon kesene değil 'yıkılacak' diye uyaran mühendise kaldı!