
24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında ihmaller zincirinin olduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, açıklamasında şunları belirtti: Dün saat 17.00 sularında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Sarılar Köyü yakınlarında, İstanbulEdirne arası sefer yapan bir yolcu treni vagonların raydan çıkması sonucu devrildi. En son hükûmet yetkilileri kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 24 ve yaralıların ise 124 olduğunu açıkladı. En başta hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralananlara ise acil şifalar diliyorum. Başbakanlık kazanın hemen ardından geçici yayın yasağı getirdi; ancak kamuoyunun merak ettiği birtakım sorular var.
“En başta SirkeciUzunköprü tren hattının yenilenmesi için verilen ihalenin uygulanıp uygulanmadığı konusu. Bu tren hattının yenilenmesi için 2 Ocak tarihinde ihale verildiği ve 2 Mayıs'ta da hattın açıldığını biliniyor; ancak sonrasında yenileme ve bakım ihalesinin ‘ödenek olmadığı' için kesintiye uğradığına dair ciddi iddialar söz konusu. Diğer taraftan, Ulaştırma Bakanlığı, kazanın ‘aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından' kaynaklandığını açıklamıştır. Menfez ve ray arasındaki toprağın boşalmasını engelleyecek bir mühendislik tekniği henüz icat edilmemiş midir? O bölgede neden denetimler yapılmamıştır? Güzergahlarda bu tür durumlarda arızaları haber vermek üzere görev yapan ‘yol bekçilerinin' demiryollarındaki özelleştirmeler nedeniyle kadro dışı bırakılmasının gerekçesi nedir? Menfez temizliği yapılmadan dolguyla rayların yükseltilmesinin gerekçesi nedir? Traverslerin hemen dağılması yine bir kalite sorunu değil mi? Travers fabrikaları kapatılmış, özel firmalar kollanarak tekelleşme sağlanmış. Kamuoyu bu ve benzeri birçok soruya yanıt beklemektedir”
Kazaların ‘kader, fıtrat, hava muhalefeti' denilerek kapatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden CHP'li Yüceer, şunları ifade etti: “Eğer kazada ihmal varsa bunu ‘kader, hava muhalefeti diyerek kapatamazsınız. Bir ihmal varsa, en azından bu felaketleri bir daha yaşamamak adına ciddi çalışmaların yapılması lazım. Kazadan sorumlu olanların gereğini yapması çağrısında bulunuyoruz. İdari personelden yüklenici firmaya kadar kimlerin sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu durum biraz daha farklı işliyor. Tren faciasının ardından hemen ‘yayın yasağı' getirilmesini iyi niyetli yorumlamak mümkün değildir.
Elbette dezenformasyonu önlemek ve kazazede ve yakınlarının hassasiyetlerini taşımak çok büyük önem arz ediyor; ancak dün tam da ihmaller konuşulmaya başlayınca haber sitelerine erişimin engellenmesi, kazaya ilişkin yetkililerin net açıklamalar yapmaması, devletin haber ajanslarının güncel bilgileri paylaşmaması, yayın yasağının ‘ihmaller zincirinin' üzerini örtmeye dönük bir çaba olduğunu gösteriyor. Üstelik kazada tanıdığı olan yüzlerce insan, yayın yasağı nedeniyle mağdur olmuş ve yakınlarının durumu ve yakınlarına nerede ve nasıl ulaşacağı noktasında sıkıntılar yaşamıştır. Şu an acımız çok taze, insanlar henüz tam olarak bilgi almış değil. Biz, CHP olarak, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız.”
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kazayailiskinyanitbekleyensorularvar2510387/
Kartalkaya'daki yangın faciasında oğlunu kaybeden anne: "Otel sahipleri binadaydı ve yangını misafirlere söylemedi"31 izlenme
Hilal Kaplan'ın evlendiği Emre Efser'in eski eşinden dikkat çeken paylaşımlar41 izlenme
İlham Aliyev duyurdu! 8 bölge daha işgalden kurtarıldı!94 izlenme
Büyük vurgunda yeni detaylar: Seçil Erzan’ın ‘Korkuyorum’ dediği isim belli oldu31 izlenme
Engel tanımadan herşeyi satacaklar!196 izlenme
Biz ABD'ye, ABD ise PKK'ya yardım yapıyor!59 izlenme
MHP cephesinden Sinan Ateş hakkında şok sözler!259 izlenme
Mansur Yavaş, muhalefeti terörle suçlayanlara karşı bir bir anlattı: "AKP Öcalan'ı 3 defa çıkarmaya çalıştı"30 izlenme
TMMOB Başkanı Koramaz: 'Kaza' diyorlar, 'fıtrat' diyorlar, 'kader' diyorlar
Burası İstanbul Üniversitesi! Turiste kapı açık, öğrenciye polis barikatı
Son seçim anketinden çıkan çarpıcı sonuç: ‘Erdoğan kazanamaz’ diyenler önde!
Dilan Polat ve Engin Polat’a ait iş yerlerine baskın: Dijital materyallere el konuldu, aramalar devam ediyor