Paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazılı değer arasındaki fark, her geçen gün artıyor. Hem Türkiye'nin yaşadığı ekonomik kriz, hem de RusyaUkrayna arasındaki savaş nedeniyle paraların üretiminde kullanılan ham maddenin tedarikinde bazı zorluklar yaşanıyor. Kültür ve Turizm eski Bakanı Fikri Sağlar, 1 TL madeni paranın üretim maliyetinin 3 TL'yi aştığını belirtti. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da mart ayında bir çalışma yaparak özellikle madeni paraların basımındaki madenlerin fiyatının yükselmesi ile para maliyetinin nasıl yükseldiğini ortaya koymuştu ve halkın ‘bozuk para' olarak nitelendirdiği 1, 5, 10, 25, 50 kuruşların ve 1 lirada kullanılan madenlerin maliyetlerini belirlemişti. Yalım, sekiz ay önceki çalışmasında, Merkez Bankası'nın 1 TL'lik madeni parayı basmak için 2 lira 92 kuruşluk (0.15 sterlin) bakır, nikel ve çinko satın aldığını hesaplamıştı.

Fikri Sağlar
KUR ARTTIKÇA PAHALANIYOR
Dövizdeki artışla birlikte madeni paraların maden değerleri de yükseliyor. Bugün ise 22.50 lira seviyesinde olan sterlin kuru ile aynı hesabı yaptığımızda 1 lira basmanın maliyeti yaklaşık 3 lira 40 kuruşa çıktığı hesaplanıyor. Kağıt paraların basım ve mürekkep maliyetleri ise oldukça pahalı. Bunlar da paraların değerine, büyüklüğüne ve renklerine göre değişiklikler gösterebiliyor.
Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 planı! ‘Helal muayene’ başlıyor!43 izlenme
Ezgi Mola'ya, Musa Orhan'a hakaretten ceza!41 izlenme
İbrahim Kalın paylaştı: Emevi Camii'nde namaz kılarken fotoğrafı ortaya çıktı17 izlenme
Koronavirüs tedavisi gören annesini görmek isteyen adam 2 güvenlik görevlisini bıçakladı!135 izlenme
Zakkum’dan gericilere ‘Atatürk’lü yanıt!36 izlenme
Türkiye 'Yenidoğan Çetesi'ni konuşuyor: Bebek katili doktor ve hemşirelerin isimleri ifşa oldu!29 izlenme
Kira Artış Oranları Ne Kadar Olacak?27 izlenme
"Maaşınız kaç dolar?" sorusuna vatandaşın cevabı: "Bozdurup bozdurup harcıyoruz, gece gündüz tatillerdeyiz günlerdir bitiremedik bu 7 bin 500 TL'yi"38 izlenme
İstanbul Finans Merkezi’nde '3 aydır' maaşlarını alamayan işçiler güvenlik görevlileri ile çatıştı!
Yerli otomobil çakma ilanla satışa çıktı!
Fenerbahçe taraftarı Kadıköy'ü 'Mecliste Hizbullah istemiyoruz' diye inletti!
Milli Eğitim Bakanı'na göre 10 Kasım milli birliği temsil etmiyormuş!