AKP döneminde kamuya ait
mallar, özelleştirmeler yoluyla
satılarak kaynak yaratıldı. Maliye
Bakanlığı verilerine göre önceki
hükümetler döneminde toplam
8 milyar dolarlık özelleştirme
yapılırken AKP’nin 15 yıllık
iktidarında 60.8 milyar dolarlık
kamu malı satışı gerçekleştirildi.
Devletin özelleştirme gelirinin
yüzde 90’ı AKP hükümetleri
döneminde elde edildi.
AKP döneminde kamuya ait mallar özelleştirmeler yoluyla satılarak kaynak yaratıldı. AKP öncesinde 8 milyar dolar olan özelleştirme gelirleri, AKP döneminde 60.8 milyar dolara çıktı.
2018 bütçesi önceki gün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda son gün Maliye Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Bakanlığın bütçe sunum kitabında özelleştirme uygulamalarına da yer verildi. Veriler, AKP döneminde satışı yapılan kamu mallarının büyüklüğünü de ortaya koydu. Sunum kitabına göre, AKP öncesinde 1986 ile 2002 yılları arasında 8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. 2002 yılında AKP iktidara geldi. Ardından da hızla özelleştirmelere başladı. AKP’nin iktidarda olduğu 2002 ile 2017 yılları arasında tam 60.8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.
Hız kesmeyecek
Kitapta, “Bu rakam bugüne kadar yapılan uygulamalardan sağlanan toplam gelirlerin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturmaktadır” yorumu yapıldı. 1986 ile 2017 yılları arasındaki toplam özelleştirme tutarı ise 68.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 30 Ekim tarihi itibarıyla de 66.2 milyar dolar tahsilat sağlandı. AKP önümüzdeki dönemde de özelleştirmelere hız kesmeden devam edecek. Kasım ayı itibarıyla 460 özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi. 119 Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile 256 adet Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kararı alındı. Son dönemdeki özelleştirmelerin büyük bir bölümünü enerji özelleştirmeleri oluşturdu.
Sunum kitabında, “Bundan sonraki süreçte de özelleştirme uygulamalarına makro ekonomik politikalar ve uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde, portföyde bulunan kuruluş ve varlıklar ile devam edeceğiz” denildi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/873911/15_yillik_satis_ekonomisi__Kamu_mallarinin_yuzde_90_ini_AKP_satti.html
NASA: Son 5 yılın en sıcak Temmuz ayı yaşandı.35 izlenme
Kritik toplantı'dan 'Darbe' çıkışı! Özel'den halka çağrı: "Sokaklarda, meydanlarda direneceğiz!"29 izlenme
‘Uçan sekreter’in olmayan makamı ile lüks hayatı!27 izlenme
‘Kızılay Holding’in 12 koltuklu başkanı43 izlenme
“Okul Sütü Projesi”nde skandal! Öğrenciler tarihi geçmiş sütten zehirlendi!207 izlenme
AKP'lilere göre Amerika Türkiye'yi kıskanıyor !6051 izlenme
Kanal D, Tanzim satışlarıyla ilgili üreticilerle yaptığı röportajları kesip biçerek gerçekleri bakın nasıl çarpıtıyor !6090 izlenme
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Erdoğan heykeline ödenen parayı açıkladı, belediye meclis karıştı!92 izlenme
Kazancımız faturalara gidiyor
CHP'li Gürer: "Çiftçinin borcu 20 yılda 187 kat arttı"
1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı 29 Eylül 2023 00:16
Sıra Ayvalık’a geldi! Tabiat parkı ranta açılıyor!