Home
01 Ocak 2023 ( 5 izlenme )
Reklamlar

2022 yılı Ekonomide rekorları kırdı: ABD, Avrupa ve Türkiye'de enflasyon nasıldı?

2022 yılı Ekonomide rekorları kırdı: ABD, Avrupa ve Türkiye'de enflasyon nasıldı?

2022 kriz yılında enflasyon oranları tarihi rekorlar kırdı. AB'de bazı ülkeler 50 yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken, Türkiye'de bu oran %80'in üzerine çıktı.

Türkiye, ABD ve Avrupa'da 2022 yılında enflasyon krizi damgasını vurdu.

Batılı ülkeler, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uyguladıkları yaptırımlar sonucunda rekor düzeyde yüksek enflasyon gördüler. Avrupa İstatistik Ofisi'ne (Eurostat) göre, 19 AB üyesinden oluşan euro bölgesi tarihinin en yüksek enflasyon rakamlarına ulaştı. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler de son 50 yılda görülmemiş enflasyon oranları gördü.


Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ve euro bölgesi ekonomilerinin 2023'te resesyona gireceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Ukrayna kriziyle birlikte enflasyonun fırladığı ABD'de bu yıl için aylık rakam yüzde 9,1'e yükseldi. Her ay faiz artırımlarıyla enflasyonu düşürmeye başlayan ABD ise, AB ülkelerine sattığı doğal gazla GSYH'sini büyütmeye devam etti.

Yıl boyunca faiz indiriminde kararlı olan Türkiye, 2022 yılına yüzde 48,69 ile Ekim ayında zirve yapan enflasyonla başladı. Ekim'de yüzde 85,51 olan enflasyon, bir buçuk yılın ardından Kasım'da yüzde 84,39'a gerileyerek düşüş evresine geçmiş oldu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şehit cenazesinde 39 CHP'li gözaltına alındı! Akşener’den ‘Türk Telekom’ tepkisi: "Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu" Bilirkişi raporu çıktı: "AOÇ’nin en ufak parçasının dahi beton olmaması gerekiyor" Muhabir İstanbul seçimlerini sordu, vatandaş Erdoğan'a açtı ağzını, yumdu gözünü !