Ambarlık köyünde Salarha Deresi üzerine 18’inci yüzyılda kesme ve moloz taştan inşa edilen tek gözlü Ambarlık Kemer Köprü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce 2003 yılında tescil edilerek koruma altına alındı. Geçen yıl restore edilen 40 metre uzunluğunda 3,20 metre genişliğinde ve 10 metre yükseklikteki köprü, bu sabah saatlerinde kendiliğinden çöktü. Yolu düzenli moloz taş ile örülmüş bölgenin önemli tarihi değerleri arasındaki köprünün çökmesi, yöre sakinlerini üzdü. Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri çöken köprü enkazında incelemelerde bulundu.
Köylerinin simgesi köprünün çökmesine üzüldüklerini söyleyen Hasan Türüt, “Bu sabah saatlerinde büyük bir gürültü ile uyandık. Kaza oldu sandık. Baktık ki bizim 300 yıllık köprümüz yerinde yok. Bunca yıldır ayakta duran köprü, restorasyonu yapıldıktan sonra yıkıldı. 300 yıldır yıkılmayan körü restorasyon çalışmalarından sonra yıkıldı. Bu durum bizi düşündürüyor. Bunca yıldır duran köprü neden yıkıldı? Köprüde açılmalar olmuştu bu durumu yetkililere bildirdik ama kimse oralı olmadı. Ya köprünün üzerinde birileri olsaydı ya bir can kaybımız olsaydı. Bunun sonuçları ne olacaktı? Hesabını kim verecekti.?” dedi
2003 yılında tescillenip koruma altına alınan köprü köprü 2011 yılında restore edilmişti. Köprünün yıkılmadan önceki görüntüsü.Foto: AA
Köy Muhtarı İdris Türüt, yaptığı açıklamada, Ambarlık Kemer Köprü’nün, köyün sembolü olduğunu söyledi. Türüt, “2011’de köprüde onarım yapıldı. Taban kısmında hiçbir sıkıntı yoktu. Kenarlarında deforme vardı. Onları yapmak için köprüyü tamamen onarıma aldılar.” dedi. Köprünün sabah saatlerinde yıkıldığını belirten Türüt, “Bu köyde doğan ve büyüyen herkes köprüyü karşısında bulmuş. Ulaşım sorun değil, yaparsın bir köprü, herkes ulaşımını sağlar. Bunlar tarihi eserlerimiz. Köyüm adına çok üzgünüm. Günde yaklaşık 200 turist gelip köprüde fotoğraf çektiriyordu.” diye konuştu.
Salarha Vadisi Kalkındırma Derneği Başkanı Dursun Ali Toptan, Ambarlık’taki tarihi köprünün çöktüğünü üzüntü ile öğrendiklerini belirterek, Vadimizin kültür ve turizm bakımından tarihi aynası olan köprünün çökmesi, bizleri derinden üzmüştür. Bu tarihi köprü birkaç yıl öncesinde restore edilmişti. Onca dere taşkını, afet gören köprünün bugün yıkılmasının araştırılmasını yetkililerden zaman kaybetmeden istiyoruz.
Aynı zamanda su debisi artmadan bir an önce tarihi köprünün taşları dereden çıkartılarak yeniden inşa edilip, vadimize kazandırılmasını istiyoruz. Böylesine önemli tarihin vadimizden silinip yok olmasını, kaybolmasını istemiyoruz? dedi.
Köprünün yıkılmasına üzülen köylüler taşların toplanıp köprünün aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesini istiyor. Foto: AA
İşte son anket! Erdoğan'ın oyunda büyük düşüş!119 izlenme
Diyanet’in çocuk eğitimi: Dünyayı melekler taşıyor ve döndürüyor!124 izlenme
Saraçhane davasında hakimin sözleri salonu gerdi: "Kuru ekmek yesinler"23 izlenme
İmamoğlu'nun siyasi yasak cezası belli oldu: Cezanın süresi içeriden sızdırıldı30 izlenme
5 dakikalık konfor için Ankara'nın göbeğinde Trump'a özel 6 milyar liralık harcama8 izlenme
Giysilerin bakımı nasıl yapılır? Kıyafetlerin eskimemesi için 4 yöntem23 izlenme
Fransa'da süpermarketlere 'gıda fiyatlarına zam yapın' uyarısı geldi.21 izlenme
'AKP'li İşadamları 200 Milyar Dolar Kaçırdı'574 izlenme
Binali Yıldırım, İliç’teki madenle ilgili önlem alınması ve bölgenin riskli olduğunu söyleyenleri “Bilgi kirliliği ve kara propaganda” ile suçlamıştı!
Eski Emniyet Müdürü’nden Avukat Mehmet Yıldırım hakkında suç duyurusu: “Beni yalan beyana ve iftira suçuna zorladı”
Van'da yaşanan patlamanın şiddeti, bir düğünde kameraya yansıdı ! İşte o anlar...
Kılıçdaroğlu, AKP’nin montaj iftiralarına Erdoğan’ın PKK arşivi videosuyla yanıt verdi! "Vatanını seven sandığa gelsin"