Komisyon toplantısına AKP, CHP ve HDP’den milletvekillerinin yanı sıra Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış, Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu Şişman ve Prof. Dr. Gülriz Uygur da katılarak kadın erkek eşitliğine ilişkin atılması gereken hukuki adımları anlattı, milletvekillerine çeşitli öneriler sundu.
Kız çocuklarına yönelen şiddet olaylarını anlatan Prof. Dr. Özvarış, ev içi şiddetin dışında cinsel taciz, cinsel saldırı, zorla evlendirme, sözde namus adına işlenen suçlar ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sıklıkla görüldüğünü ifade etti.
Bilimsel ve hukuki değerlendirmelerin ardından AKP Bolu Milletvekili Arzu Aydın, “Hukukçuyum ama bunun ötesinde bu ülkenin bir vatandaşıyım” şeklinde başladığı değerlendirmesinde tepki çeken ifadeler kullandı. Aydın, “Eyvallah, hukuken yönetmelik, tüzük, Anayasa, uluslararası sözleşmeler, bunların biçimsel olarak elbette bir hukukçu olarak farkındayız ama hiçbir uluslararası sözleşme ya da hiçbir kanun toplumsal değerlerin üzerine geçmez. Bir topluluğu millet yapan üzerindeki kıyafetlerdir, geleneğidir, göreneğidir, örfü, adetidir” dedi.
Aydın’ın bu ifadelerinin ardından milletvekilleri ve akademisyenler söz alarak eleştirilerini dile getirdi. Prof. Dr. Özvarış, “Değer yargılarında ‘Kadın okumasa da olur’ var. Bunu kabul edebilir miyiz” diye sordu.
CHP’li Gamze Taşcıer de AKP’li Aydın’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Taşcıer, “Kadına yönelik şiddet fiillerinde kültür, töre, din, gelenek veya sözde ‘namus’ gibi gerekçelerin, şiddeti haklı kılan gerekçeler olarak kullanılması asla kabul edilemez. Maalesef toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen bu bakış açısı kadına yönelik şiddet ile mücadelenin önündeki en büyük engellerdendir” dedi.
https://www.birgun.net/haberdetay/akpninhukukanlayisikanunlarorfveadetlerinuzerindeolamaz.html
İnsan 'Ekonomi iyi' derken yüzü kızarır: Lokumun tanesi 2 TL oldu!27 izlenme
İsmailağa tarikatı parkta oturan başörtülü kadınları taciz etti!33 izlenme
Akaryakıt istasyonlarından büyük zarar!50 izlenme
AKP'li Şamil Tayyar, art arda istifaları değerlendirdi: "Bu sayı daha da artacak"10 izlenme
Bir bakan daha özür diledi! Ziya Selçuk "Özür dilerim"71 izlenme
İşsizlik rakamları açıklandı: TÜİK'e göre azalmış32 izlenme
44 kişi ölmüştü! Müteahhit: "Mesleğim gıda marketçiliği"24 izlenme
Vatandaştan Nebati’ye: "Gelsin bir de bizim gözlerimizin içine baksın"65 izlenme
Bu habere bakanın içi acıyor! TSK’da deprem tam gaz devam…Said Nursi’nin evini ziyaret eden general rütbe aldı!
Ali Mahir Başarır: "Lütfi Elvan'ın oğlu, köprü geçiş ücretlerini ödemeyenlere haciz davası açıyor"
Karadeniz'de iki tanker gemisinde patlama
Mansur Yavaş'tan Bakan Tekin'e sert tepki!