Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin "Parasal Diyalog" oturumunda konuşma yaptı.
Avrupa'nın karşı karşıya bulunduğu ekonomik ve jeopolitik manzaranın RusyaUkrayna savaşının sonrasında etkileyici bir şekilde değiştiğine işaret eden Lagarde, para siyasetinin karşı karşıya bulunduğu koşulların mühim ölçüde değiştiğini anlattı.
Lagarde, bu amaçla Haziran toplantısında para siyasetini normalleştirmede daha çok adım atmaya karar verdiklerini hatırlattı.
Özellikle imalat sektörünü etkileyen yüksek enerji maliyetleri, arz kesintileri ve çoğalan belirsizliğin Euro Bölgesi ekonomisini baskıladığına ilgi çeken Lagarde, hizmet sektöründeki hareketliliğin büyümeyi desteklediğini ve bu sektördeki toparlanmanın önümüzdeki aylarda kuvvetlenmesi beklediklerini söyledi.
Christine Lagarde, yüksek enerji maliyetleri, ticaretteki bozulma, çoğalan belirsizlik ve yüksek enflasyonun harcanabilir gelir üstündeki olumsuz etkisinin kademeli olarak azalmasını öngördüklerini belirterek, Euro Bölgesi'nde bu sene yüzde 2,8, 2023 ve 202'te yüzde 2,1 büyüme ön görü ettiklerini ifade etti.
Euro Bölgesi'nde enflasyonun Mayıs ayında yüzde 8,1'e çıktığını anımsatan Lagarde, enerji fiyatlarının bir sene öncesinin yüzde 39,2 üstünde seyrettiğini vurguladı.
Lagarde, besin fiyatlarının Rusya ve Ukrayna'nın üretimdeki önemi nedeniyle Mayıs ayında yüzde 7,5 arttığını ifade ederek, "Sonuç olarak, fiyat artışları sektörler arasında daha vakitgelen bir duruma gelmekte ve asli enflasyon ölçütleri daha da yükselmektedir." dedi.
Ücret yükselişinin da bu sene süratlenmesini beklediklerine işaret eden Lagarde, bu gelişmelerin uzun vadeli enflasyon beklentilerine yansıdığını anlattı.
Lagarde, kurumlarının asli enflasyon ön görülerini mühim ölçüde revize ettiğini hatırlatarak, "Tahminler, enflasyonun bir vakit daha istenmeyen yüksek seviyelerde kalacağını gösteriyor. Yıllık enflasyon 2022'de yüzde 6,8 olarak öngörülüyor. Bunun 2023'te yüzde 3,5’e ve 2024'te yüzde 2,1'e düşmesi bekleniyor." diye ifade etti.
"Hedefimizin son derece üstündeki sahip olunan enflasyon ortamı açıkça bir zorluk teşkil ediyor" diyen Lagarde, AMB Yönetim Konseyi'nin 89 Haziran'daki toplantısında para politikası konusu ile ilgili daha çok adım atmaya karar verdiğini anımsattı.
AMB Başkanı Lagarde, varlık alım uygulaması kapsamında net alımları 1 Temmuz'da sonlandırmaya karar verdiklerine işaret ederek, "Temmuz ayındaki para politikası toplantısında asli banka faizini 25 baz puan artırma niyetindeyiz." ifadesini kullandı.
"AMB'nın asli faiz oranlarını eylülde tekrar yükseltmeyi bekliyoruz." diyen Lagarde, bu oranın orta vadeli enflasyon görünümüne bağlı şekilde tespit edebileceğini ifade etti.
Lagarde, orta vadede enflasyon görünümünün devam etmesi ya da bozulması durumunda eylül ayı toplantısında daha büyük bir yükselişin ideal olacağını vurguladı.
Eylül'den sonra faiz oranlarında kademeli fakat sıksık bir artış yolunun ideal olacağını ön görü ettiklerini izah eden Lagarde, para siyasetini ayarlama hızının gelen bilgilere ve orta vadede enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı olacağına işaret etti.