Yeni yıl öncesi açıklanacak asgari ücret ve emekli maaşlarını merakla bekleniyor: vatandaş ve emekli kesimi umutlu ama tedirgin...
Sözcü TV ekranlarında İrem Sansak'ın sorularını yanıtlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, asgari ücret ve emekli maaşları konusundaki güncel gelişmeleri değerlendirdi.
Asgari ücretin yıllar içinde bir "başlangıç ücreti" olmaktan çıkarak ortalama ücret haline geldiğinin altını çizen Ete, "Artık 2223 bin lira değil, 2425 bin lira arasında bir asgari ücret bekliyorum. Bunun altında bir rakam açıklanması çok düşük bir ihtimal" değerlendirmesi yaptı.

Ete, Türkİş tarafından sunulan 29 bin 583 lira talebinin gerçekleşme ihtimalini düşük bulduğunu da sözlerine ekledi.
Asgari ücret artışıyla birlikte küçük işletmelerin karşılaşacağı maliyetlere dikkat çeken Ete, 29 bin 583 liralık bir rakamın işverene sigorta primleriyle birlikte 36 bin liraya mal olacağını ifade etti. Ete, "Küçük işletmeler bu yükü taşıyamaz. Bu nedenle, asgari ücrette büyük işletmeler ve küçük esnaf arasında farklı düzenlemeler yapılabilir" dedi.
Emeklilerin durumu hakkında da çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Ete, Türkiye’de 16 milyon emekliden 11 milyonunun kendi primleriyle emekli olduğunu ve yarısının açlık sınırının altında maaş aldığını belirtti. Ete, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yılı ‘Emekliler Yılı’ ilan etti ama emekliler bu yıl hiçbir şey görmedi. Seyyanen bir zam yapılmadan emekliler nefes alamaz" dedi.
Emeklilerin kira ve gıda harcamaları nedeniyle geçim sıkıntısı çektiğini de vurgulayan sosyal güvenlik uzmanı, şunları söyledi:
“Emekliler artık doğru düzgün beslenemiyor. Halk ekmek kuyruklarında, kent lokantalarında 50 TL’ye yemek için bekliyorlar. Bugün bir bardak çay bile 25 lira. Emekli, aldığı maaşla nasıl geçinecek, nasıl onurlu bir hayat sürecek?”
Memur maaşlarındaki sıkıntılara dikkat çeken Ete, toplu sözleşmelerin memur emeklilerine avantaj sağladığını ancak memurlara aynı şekilde yansımadığını ifade etti.
Sözcü
Oğuzhan Asiltürk'ün, 'Cumhur İttifakı' sevdasının altından yeğene ihale çıktı!59 izlenme
Ekrem İmamoğlu'nun 300 yeni otobüs için bulduğu krediyi Erdoğan 9 aydır onaylamıyor!38 izlenme
Sabah uyandığında hayatının şokunu yaşadı: Bankadaki paraları bir gecede gitti!26 izlenme
Akıl alır gibi değil! İmamoğlu'nun dava sürecinden haberi olmayanların oranı şaşırttı14 izlenme
Kışın Alınan Kilolardan Kurtulma Zamanı26 izlenme
Boğaziçili Üniversite Öğrencisinden Kötü Haber Barfiks Demirine Asılı Halde Bulundu23 izlenme
Konut Satış Rakamları Belli Oldu31 izlenme
Millete karşı yeni provokasyon! "Sokağa çıkmayı düşünür müsünüz?"322 izlenme
İsrail'in yeni yüksek teknoloji silahları nelerdir, yapay zeka savaşta nasıl kullanılıyor?
CHP'den Soylu'ya çok sert 'İBB' tepkisi! "Soylu, Ekrem Başkan'ın tırnağı olamaz"
Süleyman Özışık'tan, Süleyman Soylu'ya tehdit gibi sözler!
Kulis: Mehmet Şimşek ‘Kimse ek ödenek için gelmesin’ dedi, emeklilere neden zam yapılmadığını açıkladı