Vatandaşın bu bayramda tatile çıkması hayal görünüyor. 14 bin 469 TL ile geçinmek zorunda bırakılan emekliler bırakın tatile gitmeyi, kurbanlık alacak, toruna harçlık verecek parayı bile denkleştiremeyecek. 22 bin 104 TL’lik asgari ücrete mahkum edilen milyonlarca çalışan için de durum değişmiyor.
İstihdam platformu Eleman.net, çalışanların Kurban Bayramı’nda tatil tercihlerini anket çalışmasıyla ortaya koydu. Anketin, “Kurban Bayramı’nı nasıl geçireceksiniz?” sorusuna çalışanların yüzde 63’ü “Bayramı evde geçireceğim”, yüzde 14’ü “Memleketime gideceğim”, yüzde 15’i “Akrabalarımı ziyaret edeceğim”, yüzde 8’i ise “Tatile gideceğim” yanıtını verdi.
Anketin “Aylık gelirinizin yüzde kaçını bayram tatili için ayırıyorsunuz?” sorusunu, katılımcıların yüzde 69’u yarısını, yüzde 16’sı yarısından fazlasını, yüzde 7’si yüzde 100’ü, yüzde 8’i ise yüzde 100’ünden fazlasını diye cevapladı.
Ankette yer alan “İş yerinizden bayram tatili için ikramiye aldınız mı? Alacak mısınız?” sorusunu, çalışanların yüzde 82’si ‘hayır’ diye cevapladı. Ulaşım ücretleri ise, tatil bütçesinin en büyük kalemlerinden biri haline geldi. Özellikle uçak ve otobüs biletlerine gelen zamlar, seyahat planlarını ciddi şekilde etkiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, nisanda ulaştırma harcamaları yıllık yüzde 22.7, aylık yüzde 3.8 arttı. Eleman.net’in anketinde de çalışanların yüzde 39’u bayram tatilinin en yüksek maddi kalemi olarak yol giderlerine işaret etti. Yüzde 31’i yemeiçme, yüzde 30’u ise konaklama masrafları olduğunu belirtti. Geçen yıla kıyasla yol gideri cevabında yüzde 4’lük bir artış yaşandı.
Nitekim 4 kişilik ailenin 5 Haziran Arife günü başlayıp 15 Haziran’da bitecek 10 günlük bir tatil için İstanbul’dan Bodrum’a gidişdönüş uçak biletinin maliyeti 32 bin TL’yi buluyor. Otobüs bileti için ise 14 bin 400 TL ayırmak gerekiyor.
Uçakla gidişdönüş ücreti İzmir’e ve Antalya’ya 32 bin TL, Trabzon ve Diyarbakır’a 36 bin TL oldu. Otobüsle yolculuğun maliyeti ise İzmir’e 10 bin TL, Antalya’ya 12 bin TL, Trabzon’a 15 bin 200 TL, Diyarbakır’a 16 bin TL’yi buluyor.
İstanbulBahçeşehir’den Bodrum’a özel araçla gidişin maliyeti 4.652 bin liraya dayandı. 700 kilometrelik güzergahta, yaklaşık 50 litre benzin yakıyor. 50 litre benzin maliyeti 2 bin 342 TL olurken, 1. sınıf olarak geçen araçla (otomobil) 4 farklı otoyola, Avrasya Tüneli’ne (225 TL) ve GebzeOsmangazi Köprüsüİzmir otoyolu fiyatı (1.965 TL) toplam 2 bin 310 TL geçiş ücreti ödeniyor. Gidiş dönüş sadece benzin ve yol harcaması 9 bin 300 bin lirayı buluyor. 4 kişilik ailenin molalarda kişi başı yemek yeme maliyeti 1.000 TL’den 4 bin TL’yi buluyor. Molalarla beraber gidiş maliyeti 8.6 bin TL’ye çıkıyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik sürüyor. Sıkı pazarlıklara sahne olan pazar yerlerinde hayvan sahipleri alıcı bulamamaktan, vatandaş fiyatlardan yakınıyor. Yüksek kurbanlık fiyatları, düşük maaşlar nedeniyle birçok emekli, bu yıl da kurban kesemeyeceğini belirtiyor. Emekli bir vatandaş, “Kurban almadım, çünkü para yok. Maaşı aldım ama yetmiyor. Kurban almak için 17 bin lira verdiler, ama kurban 20 bin lira istiyorlar. Neyle alayım? Eskiden kurban keserdim. Ne olacağını biz de şaşırdık” diye konuştu.
Nefes
Fırıncılar derneği, İBB'yi Valiliğe şikâyet etti! "Ücretsiz ekmek dağıtımına son verilsin"81 izlenme
Erdoğan imzaladı: 800'den fazla ürüne ilave gümrük vergisi!88 izlenme
Cezaevindeki mafya üyesi anlattı: "Mermi kaynağımız bazı polisler ama en çok hâkimlere para yediririz"30 izlenme
‘Her şey çok güzel olacak’ diyen kütüphaneci, bodrum kattaki depoya sürüldü!143 izlenme
İmamoğlu gözaltına alındı: Ünlü isimlerden tepki gecikmedi54 izlenme
AKP'li Çorum Belediyesi bankları kadın-erkek diye ayırdı27 izlenme
FETÖ’cü subayları tek tek tespit edip listelemişti, Korgenerallik beklerken emekliye sevk edildi!40 izlenme
CHP'li vekilden 'ikinci dalga' uyarısı! "Manisa'da vaka sayısı artıyor"128 izlenme
Timur Soykan açıkladı: 'Interpol’ün açık listesinde Sedat Peker yok'
Kılıçdaroğlu Anayasayı göstererek yeni video paylaştı 'Konutları depremzedelere ücretsiz teslim edeceğiz'
AKP’li belediye başkanlarından İmamoğlu’na tebrik ziyareti!
'Tarikat şeyhi' erkek çocuklara 'tecavüz'den tutuklandı!