İskemik serebrovasküler hastalık olarak da bilinen beyin pıhtılaşması yaygın bir durumdur. Oldukça aniden ortaya çıkan ve kısa sürede tedavi gerektiren iskemik serebrovasküler hastalık, tedavi edilmediği takdirde felç, vücudun çeşitli bölgelerinde fonksiyon kaybı, doku hasarı veya ölüm gibi sorunlara neden olabilir. Beyine atılan pıhtıya karşı zamanında ve doğru önlem alınırsa olası hasar en aza indirilebilir.
Beyne Pıhtı Atması Nedir?
Beyin pıhtılaşması adı verilen durum, bir kan pıhtısı kan dolaşımından vücudun herhangi bir yerine geçtiğinde ve beyne ulaştığında ortaya çıkar ve beyin damarlarının tıkanmasına neden olur. Beyindeki bir kan pıhtısı felç olarak da bilinir. Beyin tüm organların işleyişinden sorumlu olduğu için beyinde gelişen herhangi bir damar tıkanıklığı vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir. Beyin damarlarındaki pıhtılar kan akışını ve dokuların beslenmesini engeller. Beyindeki pıhtılaşma süreci çok ani ve kısa sürede gerçekleştiği için risk grubundaki kişilerin düzenli kontrolleri ihmal etmemeleri önemlidir.
Beyindeki pıhtının nedenleri nelerdir?
Beyindeki bir kan pıhtısı, vücuttaki herhangi bir damarda oluşan ve kan dolaşımı yoluyla beyne giden pıhtıdan kaynaklanır. Kan pıhtılarının oluşmasının birçok olası nedeni vardır. Beyinde pıhtı oluşumu ve pıhtı oluşumu için risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yaş
- Cinsiyet
- Aşırı kilo veya obez
- Yaşam tarzı
- Diyabet
- İnsülin direnci
- Kolesterol ile ilgili sorunlar
- Sigara ve alkol tüketimi
- Düzensiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı
- Genetik yatkınlık, ailede felç öyküsü
Yukarıdaki nedenler damar yapısını ve kan akışını etkileyebilir. Örneğin obezite, damarlardaki yağ dokusunun artmasına neden olarak pıhtı oluşma riskini artırır. Beyindeki kan pıhtıları erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.
Beyne pıhtı atması nasıl tedavi edilir?
Beyinde pıhtı şüphesi varsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve kişinin acil müşahede altına alınması gerekir. Beyinde bir pıhtıdan şüpheleniliyorsa, doktorlar tedavinin ilk aşamasında kanın akmasını sağlamak için hastaya kan sulandırıcı veya antikoagülan verebilir.
Bazı durumlarda verilen ilaçlar pıhtının çözülmesine neden olabilir. İlaç tedavisi ile pıhtı yok edilemezse, pıhtıyı çıkarmak için anjiyografi yapılabilir. Vücutta pıhtı oluşma riski ortadan kaldırıldıktan sonra hareket kaybı ve uyuşma gibi durumlar ortaya çıkarsa fizik tedavi seansları ile destekleyici tedaviler uygulanabilir.
Beyindeki pıhtılar çok riskli bir tablo oluşturduğundan kişiyi korumaya ve hastalıktan korunmaya yönelik tedbirler alınır. büyük önem taşımaktadır. Kişinin vücudundaki yağ yüzdesini azaltan düzenli egzersiz ve dengeli beslenme beyinde pıhtılaşma olasılığını azaltabilir.
Doymuş yağlardan kaçınmak, meyve ve sebzeleri tüketmek ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yağları balık ve fındık gibi sağlıklı kaynaklardan almak çok önemlidir.