Home
10 Mart 2023 ( 7 izlenme )
Reklamlar

Bitki Çaylarını Kaynar Suyla Demleyenlere Uzmanlardan Uyarı!

Bitki çayları yararlı bileşenler, mineraller ve vitaminler içerir. Beslenme ve beslenme uzmanı Tuba Örnek, her bitkinin meyveler, çiçekler, yapraklar ve kökler gibi farklı kısımlarının fitokimyasal içeriğinin farklı olduğunu ve bitkinin hangi kısmından çay yapılacağının bilinmesi gerektiğini anlatarak, beslenme ve Diyetisyen Tuba Örnek:

 "Bitki çaylarının faydalı olma kalitesini coğrafi, tarımsal ve çevresel faktörler belirler.İşlenme şekli saklama koşullarını oluşturur. Bitki çayları güneş ışığından uzak, tercihen ağzı sıkıca kapalı kaplarda, karanlık yerlerde saklanmalıdır. 

Ayrıca 100°C'ye kadar ısıtılan su, bitkiye dökülmeden önce tercihen 80°C'ye soğutularak uçucu yağların infüzyon süresi boyunca aroma ve etkisinin buharlaşmasını önlemektedir.

Beslenme ve diyet uzmanı Tuba Örnek, kış mevsiminde yaygın olarak tüketilen ıhlamurun, başta yaprak kısmı olmak üzere suda uzun süre kaynatılarak hazırlandığını belirterek, “Bu şekilde hazırlanan ıhlamur ağaçları işe yaramaz. 

Kaynayan sıcak suya bir çay kaşığı kuru ıhlamur çiçeği eklenir ve 15 dakika demlenir, içtikten sonra istenilen maddeler suya dökülür. Ihlamur çiçeğinin flavonoid benzeri bileşenleri iltihap önleyici ve ağrı kesici etkileriyle boğazda tahrişi önlerken, uçucu bileşenleri hasta için rahatlama sağlar.

Yeşil Çay Birçok Hastalığı Önlemede Yardımcı Oluyor

Birçok bilimsel yayında hazırlanan yeşil çayın güçlü antioksidanlar sayesinde birçok hastalığa karşı koruduğunu paylaşan Örnek, şunları kaydetti: 

"Yeşil çay kalp damar hastalıkları, kanser ve sinir sisteminde olumlu rol oynar, metabolizmayı düzenler. kan şekeri, soğuk algınlığı enfeksiyonlarından kurtulmayı hızlandırır ve kilo verme programlarını desteklediğini görebiliriz.”

Günde 34 bardak (600700 ml) yeşil çay tüketilmesiyle ilgili araştırmalarda kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düştüğünü, iyi kolesterol düzeylerinin ise arttığını belirten Örnek, 

"Yeşil çay özellikle kolon kanseri riskini azaltır. İçerdiği kafein gibi pürin alkaloitlerinden dolayı merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Bilişsel bozuklukların önemli ölçüde önlenebileceği sonucuna varılmıştır. İdrar söktürücü olarak vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Böbrek Rahatsızlığı olan Kişiler için Dikkat!

Tuba Örnek, böbrek hastalarının, hipertiroidi hastalarının, bazı kalp ve damar hastalarının, tansiyon hastalarının ve panik atak gibi bazı psikolojik durumların ve kan sulandırıcı kullananların yeşil çay tüketmemesi ve doktoruna başvurmaması gerektiğini vurgulayarak, 

“Ayrıca aynı şekilde siyah çay, yeşil çay da demir emilimini engeller ve yemekten hemen sonra değil, öğün aralarında 12 saat sonra içilmelidir. Yeşil çay günde 34 fincandan fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olduğu için bu önlemlerin dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Diyarbakır'da toplu açılış töreni güne damga vurdu! Erdoğan sahada yükselen pankartlara büyük ilgi gösterdi Büyük resim ne! Korkutan rakamlar! DİSK-AR: İşsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 50 İlçe Milli Eğitim Müdürü, Türkan Saylan paylaşımı nedeniyle görevden alındı!