Home
15 Mart 2020 ( 116 izlenme )
Reklamlar

Çekirge açıklaması: ‘Geliyorlar bizi yok edecekler’ gibi bir durum yok


Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, Afrika´dan başlayarak yayılan ve Türkiye'nin İran ile Irak sınırına kadar gelen çekirge istilasını değerlendirdi. Çöl çekirgesi sürüsünün Türkiye'ye gelebileceğini düşünmediğini belirten Sevgili, "Geliyorlar bizi yok edecekler' gibi bir durum yok. Ülkemizde var olan tehdit edici türler var, bunları kontrol etmek gerekiyor" dedi.




Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, çekirgelerin zaman zaman farklı ülkelerde yoğun popülasyonla kendini gösterdiğini, son çekirge istilasının ise Afrika’nın doğu kesimleri, Arabistan, Pakistan, İran, Irak’ın kuzey tarafları ve PakistanHindistan sınırı bölgelerinde çok yoğun görüldüğünü belirtti.

Çöl çekirgelerinin 3 yıl önce yoğun şekilde görüldüğünü, 1 kilometrekare alanda 150 milyon kadar çekirgenin olabildiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Sevgili şunları söyledi:

* Bunlara çöl çekirgesi deniyor. Bunlar birbirleriyle çok yakın temas halinde oldukları zaman bulundukları alanda bitkileri hızla bitirip, toplu bir şekilde daha başka bölgelere göç etme durumuna geçiyorlar.

* İndikleri her alandaki bitkilerle beslenip, onları yok edip, o alanda çiftleşip üreyip tekrar başka bir alana gidiyorlar. Tarım alanları için çok büyük sıkıntı oluşturuyorlar. Kıtlık oluşturuyor.

* 2020’de bu dönemde görülen bu çekirgeler özellikle Doğu Afrika’yı, Arabistan’ın bazı kısımlarını, Kuveyt, Sudan, Yemen, Pakistan gibi alanlarda çok büyük sorunlar yaşattı.

TÜRKİYE’YE GELİR Mİ?

“Çöl çekirgeleri Türkiye´ye gelir mi?” sorusuna cevap veren, Sevgili şöyle devan etti:

* Zaman zaman tarihte gelmişler, fakat oradaki türler açısından çok büyük tehlike olduğunu düşünmüyorum. Çöl çekirgesinden farklı olarak bizim ülkemizde yaşayan bazı çekirge türleri var.

* Bunlar bizim ülkemizde zaman zaman çok aşırı ürediklerinde lokalde olsa bazı zararlar veriyor. Geçen ve önceki sene Şanlıurfa’nın değişik bölgelerinde bazı çekirge türleri lokal alanlarda ciddi zararlara neden oldu. Çöl çekirgesi Türkiye´ye gelir mi? Türkiye´ye gelebileceklerini düşünmüyorum.

* Daha çok üreme, dolanım alanları Sudan, Somali, Etiyopya, Kenya, Arabistan´ın güney kesimlerinde daha çok hareket halindeler ve üreme alanları o bölgeler. Ama rüzgar ve başka etkenler, küresel ısınma, iklim değişimleri nedeniyle Türkiye´yi etkilerse, sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi yerleri etkileyebilir.

YUMURTA UYARISI

Çöl çekirgelerinin Türkiye´ye gelmeleri halinde toprağa bırakacakları yumurtalarının da önemli olduğunu, yine de çiftçilerin bu konuda uyarılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Hasan Sevgili sözlerini şöyle bitirdi:

* Bunlar yumurtalarını belli tipteki toprak yapısına, çöl karakterinde olan bölgelere daha çok bıraktıkları için uygun toprak yapısı ve iklim koşulları da lazım. Çekirge yumurta bırakabilir, ama yumurtadan yavruları çıkamayabilir.

* O nedenle dikkate alıp izlemek, çiftçileri uyarmak lazım. `Geliyorlar bizi yok edecekler´ gibi bir durum yok. Dikkat etmemiz gereken husus bizim kendi ülkemizde var olan bazı potansiyel tehdit edici türler var, bunları kontrol etmek gerekiyor.  (DHA)

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cekirgeaciklamasigeliyorlarbiziyokedeceklergibibirdurumyok5680390/?fbclid=IwAR0gHWDbW8TBC3MpBBsYTRPHNa01zlGJWO1IiCewWGM55GtsJJ4RPLej1Vs

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Konsensus Araştırma Şirketi'nin çarpıcı İstanbul anketi! Aksoy Araştırma'nın kurucusu çok net konuştu! "İktidar değişecek" Hamas, İsrail'in ateşkesi bozduğunu öne sürerek rehinelerin serbest bırakılmasını erteledi "Geçim seçimi belirler" dedi, Fatih Portakal son anketin çok konuşulacak sonuçlarını paylaştı!