Fitch 28 Ağustos'ta Türkiye'nin kredi notu görünümünü döviz rezervlerinin tükenmesi ve itibarı zayıf para politikası sonucu dış finansman risklerinin artması nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.
Fitch, ağırlıklı olarak enerji, petrokimya ve madencilik alanında sermaye yatırımlarından dolayı Türkiye Varlık Fonu'nun net borç/FAVÖK'ünün 2025'e kadar sekiz katına çıkmasını bekliyor.
VARLIK FONU
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, kendisini TVF’nin başına atamıştı. Yönetim Kurulu Başkanvekilliğinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bulunuyor.
13 Eylül 2018 tarihli Sabah Gazetesi haberinde, fonun, Türkiye’nin ekonomik büyümesine 10 yılda yüzde 1,5 ilave katkı sağlamasının hedeflendiği söylenmişti.
Sabah Gazetesi’nin haberi şöyleydi:
Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla Ağustos 2016'da kurulan fona çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı KİT'ler ile at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar 49 yıllığına devredilmişti. Fona devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat ve Türk Telekom'un sermayelerinde bulunan Hazine hisselerinin yanı sıra THY ve Halkbank'taki Özelleştirme İdaresi hisseleri bulunuyor. Fonun 200 milyar dolarlık aktif büyüklüğü, 40 milyar dolarlık da varlık değeri bulunuyor. Türkiye Varlık Fonu'nun Türkiye'nin ekonomik büyümesine gelecek 10 yılda yüzde 1.5 ilave katkı sağlaması hedefleniyor.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/ekonomiyikurtaracakdenilenvarlikfonuborcabattih45746.html