Home
23 Mart 2023 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Havuç'un faydaları

Havuç, maydanoz familyasına ait yeşil yapraklı çok değerli bir kök sebzedir. Yılın birçok ayı görülebilir ancak asıl hasat mevsimi sonbahar ve kıştır. Kendine has bir tadı, kokusu ve farklı renkleri vardır. Genel havuç faydaları herhangi bir renkte olabilir, ancak renklerindeki farklılıklar bazı ek özellikler sunar. Havucun besin değeri, çözünen ve çözünmeyen posası, renk pigmentleri, vitamin ve minerallerinden gelir.

Havuç besin değeri nedir
Bir havucun %85'inden fazlası sudur. Yaklaşık %10'u lif ve şeker, geri kalanı ise az miktarda yağ, protein, vitamin ve minerallerdir. 

A vitamini öncüsü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit içerir. Havucun rengi, içerdiği karotenoid türü ile ilgilidir. İyi bilinen turuncu havuç, ßkaroten (betakaroten) içerir. ßkaroten antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşendir. Bulunduğu besinlere sarıturuncu bir renk verir. Havuç, ßkaroten açısından en zengin sebzelerden biridir. Kışın hasat edilen bir havuç 4,58 mg/100 g ßkaroten içerebilir. Yazın hasat edilen havuçların karoten değeri daha düşüktür. 

5060 gram ağırlığındaki iri bir havuç 3540 kalorilik enerji sağlar. Havuç potasyum ve sodyum açısından oldukça yüksek olmasına rağmen fosfor, kalsiyum, magnezyum ve az miktarda demir ve çinko içerir.

Havuçun faydaları nelerdir
Yüksek düzeyde ßkaroten içeren havuç, güçlü bir antioksidan kapasiteye sahiptir. Bilimsel çalışmalar, ßkarotenin kanseri etkili bir şekilde önlediğini göstermektedir. Havuç tüketimi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riski daha düşüktür. 

Düzenli olarak havuç yiyen kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha düşüktür. Havuç ayrıca akciğer kanserini önlemede de faydalıdır. 

Sigara içenlerde ßKaroten plazma seviyeleri azalabilir. Sigarayı bırakmak ve akciğerleri onarmak için düzenli olarak havuç yemek akciğer kanserini önlemede etkilidir. Halihazırda akciğer kanseri olan kişilerde, uzun süreli βkaroten kullanımı tümörün büyümesine neden olabilir. 

A vitamini ve potasyum kalp sağlığı için önemli besinlerdir. Bol miktarda havuç içeren havuç, bu nedenle kalp için çok faydalıdır. Koroner arter hastalığı olan hastalarda ßkaroten plazma seviyesi genellikle düşüktür. Yiyeceklerde yeterli ßkaroten alımı, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yenidoğan Çetesi Türkiye’nin kendisi: Bakanlar yargılanmalı Küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 7,7 düştü, Türkiye'de ise yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41 Eski AKP’li başkan seçimle ilgili evrakları yakarken yakalandı! Prof. Dr. Murat Dilmener corona virüsü sebebiyle hayatını kaybetti