İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) AKP yönetimindeyken en çok tartışılan konusu olan bazı dernek ve vakıflara yapılan harcamalar yeni yönetim tarafından araştırıldı. Araştırmada, Sayıştay'ın 2019 denetim raporunda vakıf ve derneklerle yapılan tahsislerle ilgili getirdiği eleştiriler ile İBB'nin 2018 yılında hazırladığı STK faaliyet raporu baz alındı.
İBB müfettişleri; 20142018 arasında bazı vakıf ve dernek malzeme, yemeiçme, teşrifat, bakım onarım, yer tahsisi, konaklama, kiralama adı altında yapılan toplam 847 milyon 592 bin 858 TL'lik harcamayı inceleyerek raporunu tamamladı. Raporda harcamaların 164 milyon 945 bin 792 TL'lik kısmı mevzuata aykırı bulundu. İBB'nin verdiği hizmetlerin ayni yardım şeklinde olduğu, nakit yardıma ilişkin bilgiye rastlanamadığı da belirtildi.
Rapor, mülkiye müfettişleri yolsuzluk dosyalarına el koymadan kısa süre önce eski İBB Başkanları Kadir Topbaş, Mevlüt Uysal ve ilgili meclis kararlarında isimleri bulunan meclis üyeleri hakkında soruşturma izni için İçişleri Bakanlığı'na gönderildi. Rapor, Sayıştay Başkanlığına da iletildi. Dernek ve vakıflara yapılan yemeiçme harcamalarının yerindeliği hakkındaki müfettiş incelemesi devam ederken dosyanın bu kısmı İçişleri Bakanlığı'nın müfettişleri tarafından devralındı.
64 MİLYON LİRA KİRA ÖDENDİ
Raporda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve geldiği 2019 yılında “derneklere, vakıflara, cemaatlere hizmet dönemi bitti” diyerek iptal ettiği protokol ve kira sözleşmeleri ile AKP döneminde dernek ve vakıflara yapılan mevzuata aykırı harcamalar kalem kalem çıkarıldı. Rapora göre ortak hizmet projeleri kapsamında yurt binası ve vakıf temsilciliği olarak kullanılan 29 adet taşınmaza 2014 yılından itibaren İBB, toplam 64 milyon 27 bin 585 TL kira ödedi. Bu taşınmazların 19 adedi yurt binasıydı. Yurtların 7'si Ensar Vakfı, 5'i Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, 4'ü TÜRGEV, 1'i Asitane Kültür Sanat Eğitim Vakfı, 1'i İstanbul Darülfünun İlahiyat Vakfı, 1'i de TÜGVA tarafından kullanılıyordu.
TÜGVA'NIN TEMSİLCİLİKLERİNİN KİRASI DA İBB'DEN
Geri kalan 10 taşınmazın da TÜGVA'nın ilçe temsilcilik birimleri olarak kullanıldığını belirlendi. Toplam 64 milyon 27 bin 585 TL liralık kira ödemesinin, 3 milyon 72 bin lirasının da TÜGVA'nın 10 ilçedeki temsilcilik birimleri için ödendiği tespit edildi. 2017 yılından itibaren Beşiktaş, Bakırköy, Silivri, Avcılar, Sarıyer, Çatalca, Şişli, Kadıköy, Beylikdüzü ve Büyükcekmece'deki TÜGVA temsilcilikleri için kira ödemesi yapılmış.
152 BİN LİRALIK FATURA ÖDENDİ
İBB'nin ortak proje kapsamında kirasını ödediği taşınmazlar için gerçekleştirdiği tefrişat (malzeme) harcamaları 46 milyon 643 bin 864 TL olarak hesaplandı. Raporda 15 Temmuz Derneği ve TÜGVA'nın toplam 152 bin 203 liralık su, elektrik ve doğalgaz faturasının da İBB tarafından ödendiği belirlendi. Bakım, onarım işleri için de İBB kasasından 54 milyon 122 bin 139 TL harcama yapıldı.
ORTAK PROJE OLMADAN TAHSİS YAPILDI
Raporda, İBB mülkiyetindeki bazı taşınmazların da ortak bir proje olmadan meclis kararları ile uzun süreli tahsis edildiği kaydedildi. İlim Yayma Vakfı'na Pendik'teki bir İBB taşınmazı 2017 yılında 25 yıllığına, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne de 2019 yılında Zeytinburnu'ndaki bir taşınmaz 10 yıllığına tahsis edildi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/vakiflardosyasindandudakucuklatanrakamlarcikti6214584/