Moskova’nın, Türk heyetini Osmanlı imparatorluğuna büyük kayıplar verdiren ve Kırım’ı alan Büyük Katerina ve Osmanlı’yı Bulgaristan’dan çıkartan Rus askerleri heykelinin altında karşılaması sosyal medyada Moskova’nın ‘ince bir göndermesi’ olarak yorumlandı. Suriye’nin Halep milletvekili Fares Shehabi de attığı tweette Katerina’nın Osmanlı’yı 11 kez yendiğini iddia ederek, bu heykelin Türk heyetini rencide etmek için özellikle seçildiğini ima etti. Halepli milletvekilinin söylemini değerlendiren Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “O vekil saçmalamasın. Bu düzeysiz bir milliyetçilik. Kremlin’in her odasında, salonunda tarihi bir figür bulunur” dedi.
Moskova’da Türk heyetini kabulde dikkat çeken iki ayrıntı: Büyük Katerina ve Rus askerleri
Ortaylı’nın açıklaması şöyle:
“2’nci Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi. O vekil saçmalamasın. Biraz tarih öğrensin. Osmanlı ile iki kere harp ettiler. Kırım için de savaştılar. Küçük Kaynarca’da Osmanlı’yı yenmişti. Kırım ilhak edildi onun zamanında. Suriye vekili her şeyi bıraktı da şimdi bundan mı medet umuyor? ‘Şimdi de Putin yenecek, biz de mutlu olacağız mı?’ demek istiyor.
Kremlin’de her odada, her salonda tarihi bir şahsiyetin resmi, heykeli vardır. Tarihi antikalar vardır. Kremlin’in töresi böyle. Kalkıp da adam 2’nci Katerina’yla övünecek. Herife bak. Ne kadar düzeysiz bir milliyetçilik.
2’nci Katerina Avrupa kültürü almış bir Alman prensesi. Rusya’da ıslahatlar yaptı. Münevver insanlarla, edebiyatçılarla ahbaplık ediyor, mektuplaşıyor. Müzeler de kurdu. Ama ayaklanmalarda kendi milletini de ezdi. Bu vekilin attığı tweet, tekrar söylüyorum çok düzeysiz bir milliyetçilik. Önce oradaki insanların huzur ve refahını sağlasınlar…”
https://www.abcgazetesi.com/ilberortaylidandikkatcekenheykelicinaciklama88040
Tayyip Erdoğan 'Sandıktan çıkana eğer saygı duymuyorsanız, bu demokrasi değildir. Bu totaliter bir anlayıştır'258 izlenme
Çanakkale'de feribot ücretlerine dev zam! Tepki sonrası açıklama geldi24 izlenme
Herkes görevden alınabilir Egemen Bağış'a dokunulamaz! 5 büyükelçi daha değişti o değişmedi28 izlenme
Ulaştırma Bakanlığı’ndaki eş, dost atamalarına cevap alamadı, isimleri bir bir saydı: "Aile şirketi gibi Bakanlık"16 izlenme
Zor durumdaki 9 AVM'ye süre verildi38 izlenme
Alevilerden kararname tepkisi: "Her dönem her oyunu oynuyorlar"25 izlenme
Leman dergisinin internet sitesi ve X hesabına erişim engeli18 izlenme
"Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam" demişti, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi ile görüştü!27 izlenme
İBB Türkiye’nin en büyük ekmek fabrikasını açtı: İstanbul’da günde 4 milyon ekmek üretilecek!
Muharrem İnce'ye şok üstüne şok: Üç ilçe başkanı ve yaklaşık 150 kişi istifa etti
Ünsal Ban ve ailesine “Mal varlığını aklama” davası: 7 yıla kadar hapsi isteniyor
CHP’li başkan görevden uzaklaştırıldı!