Home
11 Mayıs 2022 ( 29 izlenme )
Reklamlar

KYK enflasyon farkını öğrencilerin kredi borçlarına yansıttı!


KYK, öğrencilerin kredi borçlarına enflasyon farkı yansıttı. Borçlar katlandı. 27 bin liralık borç 71 bin liraya fırladı. Mimarlık mezunu Şahin “Yaşımdan büyük borcum var, hayata geriden başlıyoruz” diye tepki gösterdi.


Enflasyon toplumun tüm kesimlerinin canını yakmaya devam ediyor. Yaşam pahalılığı, barınma sorunu, eğitim masraflarıyla mücadele eden gençler de yüksek enflasyondan payını alıyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere verdiği kredilerin geri ödemesine Üretici Enflasyonu’nu (ÜFE) yansıtınca gençlerin borçları astronomik rakamlara dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerin göre ÜFE nisan ayında yüzde 121,82 gerçekleşirken, yeni ödeme yapacak gençlerin de borcu bu oranda arttı. Mezun olma zamanına göre ise oranlar değişti. Geçen eylül ayında mezun olan bir öğrencinin borcu o zamanın enflasyonuna göre 22 bin liradan 34 bin liraya çıkarken yeni mezun olan ya da olacak öğrencinin borcu 27 bin liradan 71 bin liraya yükseldi. Enflasyon artmaya devam ettikçe, gençlerin de borcu artacak.

HAYATA BORÇLU BAŞLADIK

BirGün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre; İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Mimarlık bölümünden mezun olan Ezgi Eylem Şahin, borcuna yansıtılan enflasyon farkına tepki gösterdi. Okulundan 2021 yılı Eylül ayında mezun olduğunu ve KYK’dan aldığı ana paraya mezun olduğu tarihin enflasyon farkının yansıtıldığını aktaran Şahin şöyle konuştu: “Bu kredilerin aslında burs olarak karşılıksız verilmesi gerekiyor. Mezun olduğumuzda hayata borçlu başlıyoruz” dedi.

Öğrencilik zamanında aldığı kredinin yetmediğini söyleyen Şahin: “Abim kredi alırken bana da kredi çıktı. Ailemin evi, arabası yok. Kirada yaşayan insanlar 2 çocuk okutmaya çalışıyor ve bu çocuklara burs verilmiyor. 2 yıl yurtta kaldım sonra eve çıktım. Yurtta yemek için harcıyordum. Eve gidince sadece faturalara yetti kredi. Kira, yemek, eğitim masrafları üzerime kaldı. Ailemden para alıyordum. Bir yandan da çalıştım. Yarı zamanlı işlerde, servis elemanı olarak çalıştım. İşten kalan vaktimde dinlenip, dersimi çalışmak zorundaydım. Bu nedenle okulum 2 sene uzadı.”

Mezun olduktan sonra bir süre işsiz kaldığını ve ailesinin yanında yaşadığını aktaran Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Mimar olarak mezun oldum ancak iş bulamadım. İşsizlik sürecimde de ufak tefek işlerde çalıştım. 67 ay kadar sonra daha öce staj yaptığım Torbalı’da bir arkeolojik kazıda iş buldum. Burası Kültür Turizm Bakanlığı’ndan aldığı bütçeyle çalışıyor. Bütçe bitince tekrar işsiz kalacağım. Sanırım 1 yıl kadar çalışırım. Asgari ücretin yüzde 10 üzerini alacağım.”

BU ÖDEMEYİ YAPAMAM

Borcunu ödeyemeyeceğini aktaran Şahin son olarak şunları söyledi: “22 bin 500 lira aldığım ana parayı enflasyon farkıyla 34 bin 48 lira olarak ödemem isteniyor. Şu anki durumumda bu borcu ödemem pek mümkün gözükmüyor. Zaten günü kurtarmaya çalışarak yaşamak zorundayım. 27 yaşındayım, boyumdan büyük borcum var. Bu parayı ancak ileride iyi ve sabit bir işim olursa ödeyebilirim.”

KARŞILIKSIZ VERİLMELİ

Tüketici Koruma Derneği’nden (TÜKODER) Avukat Onur Cingil, öğrencilere verilen kredilerin geri ödenmesine yönelik şu değerlendirmede bulundu: “Okuyabilmek için devletten kredi alan bu ülkenin geleceği olan gençler, enflasyonun resmi olarak yüzde 70’ı gerçekte ise yüzde 150’nin üstünde bir düzeyi görmesi sonrasında, enflasyona endeksli olan öğrenci kredi borçlarının da 2 katından fazlasına çıkması gibi bir problem ile karşı karşıyalar.”

Devletin öğrencilere geri ödemesiz burs sağlaması gerektiğini aktaran Cingil “Bu zaten yapılmamakla birlikte, bir de enflasyon ve TEFEÜFE oranlarındaki fahiş artış da öğrencinin kredisine yansıtılıyor. Yani yönetilemeyen ekonominin, boşaltılan hazinenin, israfın, şatafatın faturası öğrenci kredilerine yansıtılıyor. Devlet, öğrencisine verdiği krediden bir banka gibi kar elde ediyor” dedi. Durumun kabul edilebilir olmadığını aktaran Cingil “Derhal yasal düzenleme ve önlemler ile öğrenci kredilerindeki bu artış önlenmeli, artış oranı sabitlenmelidir” çağrısında bulundu.

Ülkede KYK borcu olan genç sayısı 6 milyona dayandı. Bunların 400 bini ise icralık.

KEŞKE BU KREDİYİ ALMASAYDIM

Gençler, kredi borçlarına yönelik geri ödeme planlarını twitterda paylaşarak şu yorumlarda bulundu:

@pardonuyumusum: Artık cidden kelimelerin tükendiği bir yerdeyiz. Sanırım bilsem aç yatardım yine de almazdım. İnanamıyorum, anaparadan fazla bir faiz ödemek nedir ya? Hayata 70 binle başlamak ne, başıma ağrılar giriyor

@birhayalperset: KYK kredisinin yemin ederim böyle olacağını bilseydim gider dayımdan alırdım. En azından yabancıya gitmezdi.

@Berkerdemmmm: Az önce bir arkadaşım yolladı. 22.000 TL KYK kredisi almış, güncel olarak 64.717 TL geri ödemesi çıkmış. Enflasyon ‘’BİNDİRİMİ" 42.057 TL yazık bu gençliğe.

BORÇLAR İKİ KATINDAN FAZLA

KYK resmi sitesinde öğrencilere verilen kredilerin geri ödenmesine yönelik şu ifadeler yer alıyor: “Kredi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen süre veya herhangi bir sebeple kredilerinin kesildiği tarihe kadar; kredi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (YİÜFE) artışlar uygulanarak bulunan miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.”

TÜİK ise YİÜFE verilerini nisan ayında yüzde 121,82 olarak açıkladı.

KREDİ BORCU DEKONTLARI


Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

“Atatürk Havalimanı hikâyesi kapandı” diyen Karaismailoğlu’na halktan sert tepki: "Kim bitti göreceğiz!" 101 yıl önce verilen o emir, bir ülkenin ve halkının kaderini değiştirdi! "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır o satıh bütün vatandır" Ölen cihatçılar şehit sayıldı, ailelerine Türk vatandaşlığı verildi! Kelebekler Vadisi yok olmasın