Yangına dün 14 uçak ve 20 helikopterle müdahale edildiği açıklanmıştı. Bugün bu sayı 27 helikopter, 14 uçak olarak güncellendi. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre bölgede toplam 2604 personel, 253 arazöz, 26 su tankeri ve diğer kamu araçları ile toplam 598 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 53 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait 20 TOMA görev yapıyor.
SICAKLIK 27 DERECE, NEM YÜZDE 50
Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre bölgede rüzgarın saatte 23 km., sıcaklık ortalama 27 derece, nem ise ortalama yüzde 50 oranında.
KİRİŞÇİ “BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINDA” DEMİŞTİ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Salı günü saat 11.00 sıralarında yangının büyük oranda kontrol altına alındığını açıklamıştı. Ancak bu açıklamadan sonra da genişleyen yangın özellikle Değirmenyanı Mahallesi’nde bazı evleri tehdit etti.
Ekipler gece boyunca söndürme çalışmalarına katılırken alevlerin MarmarisDatça karayoluna inmemesi için yoğun çaba harcandı. Bazı evler tahliye edilirken bölgede asker ve polis desteğiyle önlemler artırıldı. Rüzgarın etkisiyle gece boyunca genişlemeye devam eden yangına sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale yeniden başladı.
Gece boyunca devam eden yangın Marmaris'in doğusuna doğru hareketlendi. Halen Değirmenyanı ve Yeşil Belde mahalleleri ile Marmaris çöplüğüne yakın bir alanda aralıklarla etkili olan yangını kontrol altına alabilmek için yoğun çaba harcanıyor. Bu mahalleler de Okluk Koyu‘ndaki Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı‘na oldukça yakın bir bölgede bulunuyor.
27 HELİKOPTER 14 UÇAK KATILIYOR
Muğla Bölge Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte söndürme çalışmalarına havadan dünkü sayıya jandarmadan 7 helikopter daha dahil edilerek 27 helikopter 14 uçak katılıyor. 14 uçağın 13 tanesinin bir seferde 3 ton reterdant (yangının yayılmasını yavaşlatmak veya durdurmak ve yoğunluğunu azaltmak için kullanılan bir madde) atabilen, kırık arazi şartlarında yüksek manevra kabiliyetine sahip Air Tracktor uçakları olduğu bilgisi verildi. Diğer uçağın ise Antonov tanker yangın söndürme uçağı olduğu da ayrıca belirtildi.
Ekipler, yorgun düşen bedenlerini bazen bir araçta, bazen dört metrekare bir kilim üzerinde, bazen de toprak üzerinde dinlendiriyor. Bir iki saatlik dinlenme molasının ardından mücadele kaldığı yerden çalışmalara devam ediyor.
GÖNÜLLÜLER LOJİSTİK DESTEK SAĞLIYOR
Yangın alanlarına görevliler ve AFAD belgeli kişiler dışında kimse sokulmazken yüzlerce gönüllü yangının söndürülmesi ve yerleşim alanlarındaki vatandaşlar için yoğun çaba harcıyor.
Özellikle acil ihtiyaç olan yiyecek, içecek, barınma ve söndürme aletlerinin yanı sıra jeneratör, pil, el ve kafa feneri, yanık merheminden ağrı kesicilere kadar her türlü malzemeyi geçen yılki orman yangınlarında kurulan “Yangın Yardım” WhatsApp sosyal medya hesabından paylaşarak anında tedarik ediliyor.
EVLERİNDEN TAHLİYE EDİLENLERE OTELLER AÇILDI
Değirmenyanı bölgesinde alevlerin yerleşim merkezine inmesi nedeniyle evlerinden tahliye edilenler için Marmaris Ticaret Odası harekete geçerek irtibat numaraları vererek konaklama için bazı otelleri hazır ettikleri duyuruldu.
“KİMSE KİMSEYE GÜVENMİYOR”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yaklaşık 3 bin 500 futbol sahasına eşdeğer olan 2 bin 884 hektar alanın yandığını söyledi. Haber Global’a konuşan Gürün, şu ifadeleri kullandı:
Akşam rüzgar tarafından avantajlıyız. Ama sabah belirli saatlerden sonra rüzgar başlıyor. Biz akşam rüzgarın etkisinin az olduğu saatlerde müdahale etmiş olsaydık, çoktan söndürmüş olurduk. Biz burada yangınla savaşıyoruz. Herkes birbirine yardım etmeli. Eksiklerimizi birlikte kapatmalıyız. Bizde bir güven duygusu zafiyeti var. Kimse kimseye güvenmiyor. Helikopterinden tutun gelenlere kadar, verilen rakamlara kadar inanılmıyor. Bizim bunu gidermemiz lazım.