Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan süreç devam ediyor. Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi.
Hükümet kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini dün sözleşme masasına sundu. Hükûmet, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif etti.
TRT Haber'e göre teklifin MemurSen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.
Toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde bugün genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilecek. Üçüncü toplantı 17 Ağustos'ta yapılacak. Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, zam beklentisini, "Bunun yüzde 30’lar seviyesine gelebileceğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor. Bu memura yapılacak nihai zam oranı değildir" dedi. Bayram'ın Milliyet'e yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Zam artışlarından ziyade sosyal haklar ön plana çıkıyor. Yani memura kira yardımı, bayram ikramiyesi gibi sosyal hususlar daha ön planda. Ben zam artışından ziyade bunların masada olacağını umuyorum.
Ancak en nihayetinde MemurSen ile kamu işveren tarafının teklifinde fark olduğu için anlaşma sağlanamayacaktır. Bu husus hakem heyetine gidecektir. Hakem heyeti de ay sonu itibarıyla memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme, zam ve sosyal imkanlarını nihayete erdirecektir. Hükümetin teklifi MemurSen tarafındaki tekliften daha aşağı kaldığı için söz konusu durum hakem heyetine gidecektir. Zamlardan ziyade sosyal tarafın ağır bastığını düşünüyorum. Memura kira yardımı ve diğer istekler daha ağır basacaktır diye düşünüyorum.
Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 58’ler civarındadır. Bu doğrultuda ikinci altı aylık enflasyon yüzde 30’lar seviyesine yaklaşacaktır. Hükümetin vermiş olduğu teklif kümülatif olmayan toplamda yüzde 23’tür.
Bunun yüzde 30’lar seviyesine gelebileceğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor. Bu memura yapılacak nihai zam oranı değildir. Memurlarımız zaten toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alıyor. Burada enflasyon ikinci altı ayda yüzde 40 çıkarsa, toplu sözleşme zammı yüzde 20 olsa dahi memurlar zaten yüzde 40 zam alacaklardır."
Toplu Sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan MemurSen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
HÜKÜMET NE TEKLİF ETTİ?
AKP Hükümeti, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış teklif etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklifinde bulunduklarını açıkladı. Işıkhan, 2025 yılını kapsayan dönemler içinse ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 zam teklifinde bulunduklarını belirtti.
halktv.com.tr
Kapalı kapılar ardında 9.2 milyar lira dağıtıldı!67 izlenme
5 gündür arabada aç yatan kamyoncu 'Tayyip Erdoğan ve ekibi bu ülkenin başına gelmiş en büyük pişmanlıktır !'3496 izlenme
Maske tartışmasında Rana Batı için 9 yıla kadar hapis istendi!39 izlenme
Bilal Erdoğan: Acaba kaç tanemiz at biniyor?163 izlenme
İletişim Başkanlığı'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesine ilişkin açıklama31 izlenme
Depremzedeye fatura şoku: 3-4 kat arttı33 izlenme
Cumhur İttifakı'nda çatlak derinleşiyor! Ortaklardan birinden 7 maddelik rest18 izlenme
Almanya 4 bin euro maaşla 1.5 milyon işçi arıyor!81 izlenme
CHP'den peş peşe 'Asgari Ücret' tepkisi: Bu kez de TBMM Genel Kurulu'na katılmadılar
Hatay'da binler İmamoğlu için sokaklara döküldü
Naci Görür isyan etti: "Can kaybı 42 binden fazla"
EÜAŞ Genel müdürü itiraf etti! "Enerjide dışa bağımlılıktan dolayı doğalgaz tedarikinde 15 kata varan fiyat farkları var"