Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremin ardından altıncı güne girildi. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Sözbilir, en az 5 fayın birleşip kırılınca büyük afete neden olduğunu belirtti.
Ülke 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkıma yol açan depremler sonrası bölgelerde, aramakurtarma çalışmaları sürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, DEÜDAUM'dan Öğretim Görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak da deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu.
Yaptıkları çalışmalara göre en az 5 fay segmentinin kırılarak bu depremlere neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamalarda bulundu: "Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Yüzyılın en büyük depremine neden olan fayların yüzey kırıklarını haritalamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre, en az 5 fay segmentinin kırılarak, bu depremlere neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu fay parçaları; 5 ilinHatay, Maraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep içinden geçiyor. Güneyden kuzeye doğru Amanos, Pazarcık, Erkenek, Sürgü ve Çardak Fayı. İlk 3 fay, 7.7 büyüklüğündeki depremi üretti. Son 2 fay ise 9 saat sonra tetikleyerek 7.6 büyüklüğündeki depremi meydana getirdi. Böylece toplam 500 kilometreye yakın uzunlukta bir kırılma gerçekleşmiş oldu."
Prof. Dr. Sözbilir, depremlerin yeryüzünde her istenilen yere binayapı yapılamayacağını hatırlattığını ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı; bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi. Ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Fay aslında doğanın kendi içindeki en büyük hatasını oluşturur. İngilizce 'fault' kelimesinden türetilmiştir. Doğanın içindeki bu hataya hata ile karşılık vermişiz. Bu yüzden binlerce kişi, enkaz altında kaldı. Aynı hataları yapmaya devam edersek, yaşam süremiz gittikçe kısalacak. Bu nedenle yetkin mühendise, bilim insanına şiddetle ihtiyaç var. Bu depremler şunu net bir şekilde ortaya koydu; yeryüzünde istediğiniz her yere binayapı yapamazsınız. Kısacası 'Fayın üzerine bina yaparım, taşıma gücü çok zayıf zemine, sıvılaşma tehlikesi olan zemine bina yaparım' diyenler, sınıfta kaldı."
halktv.com.tr
Sedat Peker ile gündeme gelmişti: Yargıdan 'Taşkesenlioğlu' kararı43 izlenme
Erdoğan’ın deprem bölgesi Hatay Defne'de attığı hastane temeli iş makinesiyle apar topar söküldü!47 izlenme
Erdoğan'ın İstanbul korkusu! 'Açık söyleyeyim üzüldüm'692 izlenme
İsrail Ordusu, Hamas'ın askeri kanadının komutanı Muhammed Deif'in hayatını kaybettiği hava saldırısının görüntülerini yayınladı26 izlenme
AKP’de bir pudra şekeri skandalı daha7 izlenme
Enkaz altında kalan 10 yaşındaki çocuğun ses kayıtları ortaya çıktı 'Baba galiba ben de öleceğim. Hiç kimse yardım etmiyor'60 izlenme
Püsküllüden Erdoğan'a tehdit gibi sözler!2224 izlenme
ADD'den Numan Kurtulmuş hakkında suç duyurusu9 izlenme
‘Atatürk’ün adı sehven silindi’ denilmişti… Skandal olayla ilgili yeni gelişme
Mehmet Akif Ersoy ve kameramanı, İsrail'de canlı yayın sırasında sivil bir şahsın saldırısına uğradı
Emeklinin ve memurun ocak zammı kâbus olacak: Zamlar küle dönecek
AKP’li belediyenin araç kiralama tutarı dudak uçuklattı!