Dünya Bankası tüm dünyada ülkeleri, hükümetlerin etkinliği, güvenilirliği, yolsuzlukla mücadelesi gibi temel kategorilerde ölçümlediği raporunu güncelledi. Raporda Türkiye’nin notu kırıklarla dolu.
Güvenilirlikte 2011’de Türkiye’de hükümetin notu 44.13 iken, 2021’de not 23.67’ye geriledi. Halen bu not örneğin bir Batı Afrika ülkesi olan Togo’da 26.57, yani Türkiye’den yüksek. En önemli düşüşlerden biri yolsuzlukların kontrolünde. 2011’de 58.77 gibi çok da kötü olmayan bir notu olan Türkiye’de hükümetin 2021’de yolsuzlukla mücadele notu 40.38’e kadar geriledi.
Örneğin rapora göre, Tanzanya’da hükümetin yolsuzlukla mücadele notu 2011 yılında 33.65 iken, 2021’de bu not 42.79’a çıktı. Böylece Tanzanya, yolsuzlukla mücadelede Türkiye’deki yönetimi geride bırakan çok sayıda ülkeden biri oldu. Bu not “bizi kıskanan” Almanya’da ise 94.71.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu verilere rağmen, “Yolsuzlukların, rüşvetin, yoksulluğun olmadığı Türkiye’yi biz hallederiz” açıklamasını tekrarlıyor.
Biz de İstanbul Mecdiyeköy’de halka mikrofon uzattık “Sizce yolsuzlukla mücadele ediliyor mu?” diye sorduk.
Verilen yanıtlar şöyle oldu:
“20 SENEDİR DOLANDIRICILIK YÖNETİMİ VAR”
Sedat Karadayı: “Yaklaşık 20 senedir Türkiye’de tamamen bir dolandırıcılık yönetimi hakim. ‘Daha çok nasıl artırabiliriz’ konusunda çalışıyorlar. Yolsuzlukla mücadele edilmiyor, yolsuzluğu artırmak için mücadele ediliyor.”
“ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK Mİ VAR?”
Sezgin Açıkgöz: “Bu iktidar 2002’de ülkeyi ‘3Y’ ile yönetmeye gelmişti değil mi? Aradan 20 yıl geçti, Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki, ‘Yolsuzluğu, yoksulluğu, yasakları bitireceğiz’ Elinde bir sihirli değnek var da 20 yıldır yapamadığını şimdi mi yapacak? Böyle bir şey yok, ülkeyi kötü yönettiler. Ülkenin ne hale geldiğini biz görüyoruz. Ancak bazılarının sanki gözleri, dilleri, kulakları yok, suskunluk içerisindeler.”
“YUKARIDAKİ İNSANLARIN İŞİNE GELİYOR”
Tuğba Özkan: “Müdahale edemediğimiz ve kendi içinde dönen bir çark var. Ben Türkiye’de yolsuzluğun bitebileceğini düşünmüyorum. Burada bunu yapmazsan garip ya da farklı oluyor… Yukarıdaki insanların işine geliyor, orada bizim bilmediğimiz bir çark var ve o çarkın dönmesi için bunların olması gerekiyor.”
“GEÇMİŞ GELECEĞİN AYNASIDIR…”
Nevzat Güvenç: “20 senedir bu ülkeyi kim yönetiyor? 20 seneden beri neden düşürmediler? Geçmiş geleceğin aynasıdır, yapamayacakları aşikar. Mevcut iktidar ‘3Y’ ile geldi. Üçünün de zıttını yaptı.”
“NE ZAMAN BİTİRECEK? KİMSE İNANMASIN”
Hacı Poyraz: “İktidar 20 senedir yolsuzluğu bitirmemiş şimdi ‘Bitireceğiz’ diyor. Ne zaman bitirecek? İş rayından çıktı, kimse inanmasın.”
“YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDİLMİYOR”
Melek Aydın: “Ülkece bir yolsuzluk söz konusu, ekonomi gün geçtikçe dibe çöküyor. Yolsuzlukla şu an mücadele edilmiyor. Ekonominin başına düzgün birisini koyarsanız yolsuzlukla mücadele edilebilir.”
“BALIK BAŞTAN KOKAR”
Fırat Turan: “Yıllardan beri bu ülke yolsuzluklarla uğraşıyor, gelen hükümet giden hükümetleri aratmıyor. Bu sistem böyle devam ettikçe, bu ülke hiçbir şekilde iflah olmaz. Balık baştan kokar, baştaki insanlar değişmeyecekse, zihniyet değişmeyecekse bu ülke kendine gelemez.”
“BU SİSTEMLE HİÇBİR ŞEY DÜZELMEZ”
Leyli Yaman: “Ben iktidarı da muhalefeti de bu konuda son derece yetersiz buluyorum. Yolsuzlukların nasıl geliştiğini hepimiz biliyoruz… Ben çocuktum ve muhalefet hep aynı şeyi söylerdi, ‘İktidara gelince şunu yapacağız, bunu yapacağız…’ Geldiklerinde de hiçbir şeyi değiştirmezler, aynı sistemde onlar da devam eder. Bu sistemle bu yolsuzlukların hiçbiri düzelmez. Sistemin değişip, genç bir jenerasyonun gelmesi lazım. Bu sistem gençlerin önünü kapatıyor. Burası kurtlar sofrası hepsi de bu sofradan nemalanıyor…”
“ÇÖZMEK İÇİN İNSAN OLMAK LAZIM”
Hüseyin Yıldız: “Yolsuzluk oldum olası var, her gelen hükümet ‘Biz çözeceğiz’ diyor. Çözülecek bir şey değil. Önce insan olmak lazım, merhametli olmak lazım. Yoksa mümkün değil bunu çözmek.”
“SİYASİ PARTİLER YASASI DEĞİŞMELİ”
İsmini vermek istemeyen vatandaş: “Bir çelişki olarak değerlendiriyorum, sadece kişiler ve partilerle alakalı bir sorun değil. Gelişmiş ülkelerde siyaset bir pasta olmaktan çıkmış. Türkiye’de ise durum çok farklı, siyasetle ilgilenmek bir ekmek kapısı, geçim kaynağı olarak algılanıyor. Ülke pasta halinde ortada ve hepimiz saldırıyoruz. Aracımız da siyasi mekanizmalar. Türkiye’de siyasi partiler yasası, Avrupa’daki siyasi partiler yasasının seviyesine gelirse o zaman yolsuzluklar biter.”
Sözcü