Türkiye’de gençlerin yarısı teknoloji cihazı arızalandığında yenisini alabilecek güce sahip değil. Kimi asansörle çıkıyor, kimi merdiven dahi bulamıyor.
Bilişimde ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla kurulan Bilişime ve Eğitime Erişim Vakfı’nın (BEEV) ‘Bilişim Hakkı ve Erişim: Gençlerin Erişim, Algı ve Yeterlilik Görünümü’ araştırmasına göre, gençlerin yüzde 83’ü bilişime eşit erişimi eğitimde temel bir hak olarak görüyor. Ancak dijital erişimde önemli eşitsizlikler var. Her 4 gençten 3’ü ‘dijital becerimi geliştiremezsem geride kalırım’ diyor. Gençlerin yarısı dijital cihazı bozulduğunda, yenisini uzun vadede çok zorlanarak alabileceğini veya hiç alamayacağını söylüyor. Bozulan cihazını uzun vadede zorlanarak alabileceklerin veya hiç alamayacakların yüzde 80’i İstanbul dışı bölgelerde yaşıyor.
EN KIRILGAN GRUP

Araştırmayı hazırlayan Veri Enstitüsü’nün Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ağırdır, “Bugün 30 yaş altı 21 milyon gencin 15 milyonu her sabah anne babasından alacağı harçlığa muhtaç. Nasıl ki bir gence kış ortasında neden kaban giyiyorsun diye soramayacaksak, neden akıllı telefonun var diye de sorulmamalı. Telefonu bozulsa yenisini alamayacağını biliyor. Dijital erişim eksikliğinde gençlerin yüzde 18’i kendini muhtaç hissediyor. Bu veriler gençlerin çığlık attığını gösteriyor. Gençler iş beğenmiyor savı doğru değil, hayallerini gerçekleştirecek koşullar sunulmuyor” dedi.
Türkiye’de dijital dünyada örgütlü bir kötülüğün hakim olduğunu, gençlerin bu kötülük karşısında en kırılgan grubu oluşturduğunu vurgulayan Ağırdır, “Toplumsal adaleti dizilere bıraktık. Ya 15 yaşındaki gençlerin tetikçi olmasına razı olacağız ya da bunu değiştirmek için politika üreteceğiz. Gençlere daha iyi bir ortam oluşturmak için uzlaşmanın olduğu, ulusal bir stratejiye ihtiyaç var. Dijital dönüşümü toplumsallaştırmak için altyapı eşitliği sağlayan eğitim sistemi ile kamunun, özel sektörün, sivil toplumun birlikte hareket ettiği bir model şart” dedi.

BEEV Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, gençlerin çığlığını duyup yola çıktıklarını dile getirerek, “Mesele derin. Eğitim ve teknolojiye erişim insanın kaderini değiştirir. Bir ülkenin geleceği gençlere verilen imkanlarla kurulur. Yeni Türkiye’nin yeni bir hikayeye ihtiyacı var. İş dünyası bugünkü başarısını Cumhuriyete borçlu. Gençler için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” diye konuştu. Bilecik, bilişime ve eğitime erişimin hâlâ herkes için eşit olmadığını anlatarak, “Bu eşitsizlik yalnızca cihazlara değil, geleceğe erişimi de sınırlıyor” dedi.
NEFES
32.133 kişinin yaşadığı ilçeye Ahmet Ercan'dan uyarı: "Bir an önce taşının"48 izlenme
İBB'nin yeni tramvay hattı projesine onay çıktı41 izlenme
Antalya ve Adana'da: CHP öne geçti!177 izlenme
Aziz İhsan Aktaş davasında 3 CHP'li belediye başkanının tahliye talebi reddedildi22 izlenme
Türkiye Yüzyılı tam gaz devam ediyor: Emlak vergisine rekor zam!52 izlenme
Trump başlattığı savaşla dünyayı açlık krizine sürüklüyor25 izlenme
Davos'ta Berat Albayrak'a kritik soru! 'Halkbank'a veya Türkiye ihracatına yönelik olası bir ABD yaptırımına dayanabilir misiniz?'462 izlenme
Rize'de zam tartışması: Minibüs şoförleri AKP Rize İl Başkanlığı önünde toplanıp eylem yaptı!60 izlenme
Prigojin'in ölümünün ardından Wagner'den ilk açıklama: "Kremlin ele geçirilecek"
Yurttaşlar borç-faiz sarmalında: "Kara kara düşünüyoruz. Korkuyla yaşıyoruz. Bu geçinme değil, sürünüyoruz!"
Rojin'in babası feryat etti: "Kapıları çalın söyleyin bizim kızımıza ne oldu? Kimse niye sormuyor? Niye gözler kapalı niye kulaklar tıkalı?"
ODTÜ'de pankart tutuklaması!