Yüksek faiz ortamında karşılıksız çek tutarlarında artış sürüyor.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2025 yılının OcakKasım döneminde bankalara ibraz edilen 582 bin keşideciye ait 13,5 milyon adet çekin toplam tutarı 8 trilyon 605 milyar TL oldu.
Bu dönemde ibraz edilen çek adedi yüzde 11 azalırken, keşideci sayısı yüzde 3, çek tutarı yüzde 28 arttı.

Ocakkasım döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 31,6 bin keşideciye ait 272 bin adet çekin toplam tutarı 225 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 16 bin 584 keşideciye ait toplam 28,9 milyar TL tutarındaki 41 bin 153 adet çek daha sonra ödendi.
Bu dönemde karşılıksız çıkan çek adedi yüzde 13, karşılıksız çıkan çek tutarı yüzde 49, çeki karşılıksız çıkan keşideci sayısı yüzde 13 arttı.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre arttı.
Kasım ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak yüzde 3 ve adet olarak yüzde 2,4 oldu.

2025 yılı OcakKasım döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırası ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu.
Karşılıksız çek tutarı 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 211'lik sert artışla 55 milyar TL'den 173 milyar TL'ye yükselmişti.
2025'in OcakKasım döneminde karşılıksız çek tutarı, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 355 arttı.
NEFES
AKP'li Metin Külünk dolar düşerken yapılan büyük vurgunu ima etti!69 izlenme
Diyanet'in matbaası Erbaş ve ekibi için çalışmış41 izlenme
Mansur Yavaş'tan sığınmacı çıkışı: "Milletimiz ‘bir mülteci tampon bölgesi’ işlevini reddetmektedir"52 izlenme
Açılma sonrası esnafı bekleyen sürpriz: Postacılar kepenklere yapıştırdı!59 izlenme
Yeni TÜİK Başkanı kimin akrabası çıktı?91 izlenme
Reuters asgari ücretin yükseltilmesini yorumladı! "Erdoğan enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu daha buldu"46 izlenme
İsrail gazetesi Adnan Oktar'ı yazdı: 'Müslüman seks tarikatı'2106 izlenme
Aksaray'daki okul müdürü açığa alındı170 izlenme
Bolu Belediyesi'ne yeni operasyon: 10 gözaltı
İstanbul cezalandırılıyor! İmamoğlu dahil 9 belediye başkanı ya tutuklu ya gözaltında
Yok artık bu da oldu! Ankara Büyükşehir deposunda bakın ne bulundu!
Kırklareli’ndeki felakette can kaybı arttı: Arama kurtarma çalışmaları sürüyor