Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye’deki ilaç tedarik sorunlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Tedarik sonunun temelinde sabit euro kuru ile gerçek döviz kuru arasındaki uçurumun neden olduğunu söyleyen Saydan, ilaç euro kurunun yaklaşık bir yıldır güncellenmediğine dikkat çekti ve bunun piyasadaki yoklukları katlayarak artırdığını söyledi. Saydan, “Kur farkı büyüdükçe firmaların ilaç tedarik etme isteği azalıyor. Bir yıl önceye kıyasla ilaç yokluğu çarpıcı biçimde arttı. Eczaneler boşalan raflarla, karşılanamayan reçetelerle mücadele ediyor” dedi.
TEİS Başkanı Saydan, resmi makamların açıkladığından çok daha fazla ilacın piyasada bulunamadığını belirtti. Temini zorlaşan ürünler arasında yalnızca temel ağrı kesiciler değil; grip aşıları, tansiyon, diyabet, depresyon, arkinson ve kanser tedavisinde kullanılan hayati ilaçların da bulunduğu belirtiliyor.
Saydan, mevsimi gelmesine karşın grip aşılarına dahi erişilemediğini belirterek, “Kemoterapi ilaçları, insülinler, tansiyon hapları, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlar… Hatta çocukların sıklıkla ihtiyaç duyduğu şuruplar ve ateş düşürücüler bile yokluk listesinde. Bu tablo her geçen gün ağırlaşıyor” açıklamasında bulundu.
Nefes'te yer alan habere göre sorunun ana kaynağının Türkiye’deki ilaç fiyatlandırma modeli olduğunu vurgulayan Saydan, İlaç Fiyat Kararnamesi kapsamında uygulanan sabit euro kurunun piyasa kurunun çok altında kaldığını söyledi.
Şu anda ilaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit euro kuru 21,67 TL iken, gerçek döviz kuru 49 TL’ye yaklaşmış durumda. Aradaki bu büyük fark nedeniyle özellikle yurt dışından ilaç veya hammadde getiren firmaların birçok ürünü sisteme vermediği ya da çok sınırlı miktarda verdiği belirtiliyor.
Saydan, kurun mevcut haliyle sürdürülebilir olmadığını belirterek acil düzenleme çağrısı yaptı: “İlaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit kur gerçekçi seviyeye çekilmeli. Şubat 2026’daki düzenlemeyi beklemek çözüm değil. Aksi hâlde ilaç yokluğu daha da artacak, vatandaşlar en temel tedavilere erişemeyecek" ifadelerini kullandı.
Bu görüntüleri A Haber'de göremezsiniz! 2020 Türkiye'sinde AKP'li belediye vatandaşa tankerle su dağıttı!100 izlenme
Türkiye'den kaçıp Mısır'ı üs yaptılar11 izlenme
Türkiye’deki güncel corona verileri açıklandı: Hasta sayısı 320.070’e, vefat sayısı da 8.262’e yükseldi!63 izlenme
Atatürk Havalimanı’yla ilgili yeni gelişme: Cumhurbaşkanlığı filosu hariç kullanılmayacak!104 izlenme
Bir araba parasını mekânda bıraktı: Bu fatura Bodrum için bile hayrete düşürdü19 izlenme
Fatih Altaylı, Adnan Oktar’ın bilinmeyenlerini yazdı: ‘Tarkan Yavaş daha tehlikeli’1486 izlenme
Fakirsen müftü nikâhı!95 izlenme
Sağlıkta şiddet büyüyor! Kırık kimlikle tedavi edilmeyen hastanın yakınları çalışanlara saldırdı40 izlenme
Başbakan'ın büyük müjdesi, CHP'nin projesi çıktı!
Hazineye yeni yük! Osmangazi'ye 'ABD' zammı!
Makamını ‘saray’ gibi dizayn ettiği ortaya çıkan AKP’li başkan, seçimi kaybedince AKP'li üyeyi belediyeye yollayıp eşyaları istedi
Cem Küçük hızını alamıyor: Önce ihbar etti sonra "ifadeye çağırılacaklar" dedi