Mercer’in ABD merkezli CFA Enstitüsü ve Avustralya merkezli Monash Üniversitesi ile birlikte hazırladığı raporda, 47 ülkenin emeklilik sistemi karşılaştırıldı.
Söz konusu 47 ülke arasında Hollanda en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olurken, Türkiye listede 44. sırada yer aldı.
Raporda ülkeler, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endekslerinde 50’dan fazla gösterge açısından karşılaştırıldı.
Hollanda 100 üzerinden 85,0 puan ile ilk sırada yer alırken, Türkiye’nin puanı 46,3 oldu. Listede Arjantin 42,3 puan ile son sırada yer aldı. Hollanda'yı 83,5 puanla İzlanda, 81,3 puanla Danimarka izledi.
Ülkelerin emeklilik sistemleri, A, B+, B, C+, C, D ve E olmak üzere 7 kategoriye ayrılırken, Hollanda A kategorisinde, Türkiye ise D kategorisinde yer aldı.
D kategorisi, “istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri” ifade ediyor.
Raporda, çoğu ülkende doğum oranlarının azalmakta olduğu ve yaşlanan nüfusun, artan kamu borçlarının ve yüksek enflasyonun emeklilik sistemleri için sorun oluşturduğu, sorunlar nedeniyle emeklilik maaşlarının düşürülmesi ve emeklilik yaşının artırılması gibi çetrefil konuların gündeme gelebileceği vurgulandı.
Raporda Türkiye’ye, en düşük emekli maaşının artırılması tavsiye edildi.
Türkiye’de Hazine destekli en düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, Türkİş’in eylül ayı için açıkladığı 13 bin 334 TL'lik açlık sınırının yüzde 56’sına, yoksulluk sınırının yüzde 17’sine denk geliyor.
Türkiye’de yaklaşık 15 milyon emeklinin yaklaşık yarısı 7500 TL aylık alıyor. Bu kişilerin kök aylıkları daha da düşük seviyelerde bulunuyor.
Otomatik katılım sistemine zorunlu işveren katkısı getirilmesi ve emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması da Türkiye’ye tavsiyeler arasında yer aldı.
Sözcü
CHP'li Yunus Emre: "Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kardeşi 1454 defa bylock kullanıp ceza almamış"30 izlenme
Polis, Büyükçekmece’de kapı kapı seçmen kontrolü yapıyor!327 izlenme
Bakan Koca bu iddiaya ne diyecek? İstifalar peş peşe geldi!68 izlenme
Financial Times böyle yazdı: Erdoğan ülkeyi krize sürüklüyor51 izlenme
AKP Ankara İl Başkan Yardımcısının hayat pahalılığına bulduğu çözüm: ‘Karpuz yetiştirin’29 izlenme
AKP'nin çiçek faturasını belediyeye kesmişler!59 izlenme
Üsküdar Belediyesi'nde çalıştığı ortaya çıkan Yeni Akit yazarı, görevden uzaklaştırıldı!20 izlenme
Sayıştay raporu: İki fakülteye 9 yıldır tek bir öğrenci bile gelmemiş!178 izlenme
AKP'li isimden 128 milyar dolar itirafı! "Kullanmasaydık iflas ederdik"
İller arası yolculuk vaka sayısını artırdı! Validen kritik uyarı
Cinsel istismara uğrayan kadın, sokaktan çıplak halde kaçarak esnafa sığındı.
Gideni yok ama gideri çok: Yolcular değil, paralar uçuyor!