Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınması uluslararası basında da yankı buldu.
İngiliz Financial Times gazetesi kararı “şok adım” olarak duyururken, Ağbal'ın TL'yi kurtarmak için göreve geldiği kasım ayından bu yana politika faizini toplamda 875 baz puan artırdığı ve Türkiye'yi geleneksel para politikalarına döndürme sözü vererek yatırımcıların takdirini kazandığı hatırlatıldı.
Ağbal'ın normal görev süresinin dört yıl olduğu ancak sadece dört ay görevde kalabildiğine dikkat çeken FT, bankanın iki gün önce enflasyonu dizginlemek için 200 baz puanlık faiz artışına gittiğini, bu rakamın piyasa beklentilerinin iki katı olduğunu anımsattı.
Ağbal'dan önce görev alan başkanın faizleri, çift haneli enflasyona rağmen düşük tuttuğunu ve yatırımcıların Türk varlıklarından çıkarak TL'yi rekor düşük seviyeye düşürdüğünü belirten FT, Ağbal'ın attığı faiz artışı adımlarının TL'yi güçlendirdiğini ancak şubat ortasından sonra ABD tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle TL'de tekrar değer kaybı yaşanmaya başladığına işaret etti.

Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu'nun eski AKP milletvekili ve İslamcı gazete Yeni Şafak'ın köşe yazarı olduğunu aktaran FT, “Gece yarısı yapılan atamanın yatırımcıların yeni doğan umutlarını sarsması muhtemel” dedi.
Kavcıoğlu'nun 2019 sonrasındaki dördüncü başkan olduğunu ve Kavcıoğlu'ndan önceki üç başkanın dört yıllık görev süreleri dolmadan kovulduğunu hatırlatan FT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir faizlerin düşük kalmasını istediğini ve faizin sebep enflasyonun netice olduğu yönünde alışılmamış bir teoriyi savunduğunu ifade etti.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Erdoğan'ın düşük faiz savunucusu bir ismi TCMB Başkanı olarak atadığına işaret etti.
Beklentilerin üzerinde gelen faiz artışından iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Naci Ağbal'ı görevden aldığına dikkat çeken Bloomberg, Erdoğan'ın enflasyonun nedeni olarak yüksek faize işaret eden alışılmadık teorisini hatırlattı.
Yeni atanan başkan Şahap Kavcıoğlu'nun hükümet yanlısı gazete Yeni Şafak'ta köşe yazarı olduğunu hatırlatan Bloomberg, söz konusu gazetenin cuma günü manşetten son faiz kararını hedef alarak Ağbal'ın 83 milyon insana kulağını tıkadığını ve ekonomik büyümenin zararına ancak Londra merkezli sıcak para sahiplerinin yararına adım attığını yazdığını hatırlattı.
Bloomberg ayrıca, Kavcıoğlu'nun 9 Şubat tarihli yazısında, “Diğer ülkeler negatif faize sahipken Türkiye'de istikrarı yüksek faizde arayan köşe yazarları, bankacılar ve iş dünyası örgütlerini görmek üzücü” ifadelerini kullandığını ve Erdoğan gibi yüksek faizin enflasyona neden olacağı tezini savunduğunu aktardı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ftdenagbalyorumusokadim6324758/
Doğalgaz'ın bulunmasının ardından BOTAŞ ve TPAO hakkında jet karar!152 izlenme
Bakan Tekin ‘uygunsuz kıyafet’ krizine sebep olan müdürü savundu: "Gayet mantıklı bir başlangıç yapmış…"34 izlenme
Narin'in ailesinin ahırındaki merdivenlerde kan izi!21 izlenme
İmamoğlu pazar tezgâhında şok oldu: 'Montaj değil gerçek. 5 liraya 5 erik'57 izlenme
AKP'li Gebze Belediyesi köpek katliamı yaptı!17 izlenme
Avukat Rezan Epözdemir'in hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu9 izlenme
Yüksek faizin faturası ağır oldu: Zarar eden firma sayısı rekor kırdı16 izlenme
Maliyet arttı, darphane iki madeni paranın üretimini durdurdu15 izlenme
Diyanet'ten İbrahim Kalın ve Ali Erbaş'ın kitaplarını zorla aldırma kararı! 'Almayanlara soruşturma açılacak!'
Erdoğan 'giderlerse gitsinler' demişti! Sağlık Bakanı 2025'te kaç doktorun gittiğini açıkladı
KPSS’de soruların çalındığı iddialarını güçlendirecek veri ve bilgiler: Sınava bir ay kala değiştirmişler!
Canlı yayında gerginlik! Ersan Şen çileden çıktı!