Yurt dışına gitmek isteyen binlerce vatandaşın vize talepleri reddediliyor. Büyükelçilikler ile çalışan vize şirketlerinden randevu almak bile zora girdi. Bu nedenle birçok meslek grubu onlarca Avrupa ülkesinde vizeden muaf olan “Yeşil Pasaport” peşine düştü. Son olarak TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malül ve muharip gaziler için de yasa teklifi hazırlandı. TBMM’de bu konudaki kanun teklifi sayısı 19’a yükseldi. CHPMHPDPDEVAYRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakimsavcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi istendi.
1.2 MİLYON KİŞİ TAŞIYOR
Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak. Halen 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport var. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ile 16 bin hakimsavcı bulunuyor. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ise Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup yeni taleplere sıcak bakmıyor.
Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Ret oranları çok arttı. En büyük sorun büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonraya gün atıyor. Herkes zorda, vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor” dedi.
TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimali çok zayıf olan yasa teklifleri ile şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor:
Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.
Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.
Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.
Çarşı ve mahalle Bekçileri.
20 yıldır ticaret yapan olmayan iş insanları.
10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.
10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.
Belde Belediye Başkanları
15 yıl kıdemli eczacılar.
TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.
İl ve İlçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.
Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.
Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeciler.
15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.
15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.
Köy ve mahalle muhtarları.
Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.
TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar
Malül ve muharip gaziler
Vize isteyen ülkeler şöyle: ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda.
Sözcü
Orhan Aydın: "Tamer Karadağlı geçici bir kukladır, ipi de başkalarının elindedir"35 izlenme
CHP'li Adıgüzel'den koronavirüs vaka ve ölüm sayıları hakkında çarpıcı iddia!120 izlenme
CHP'li Cankurtaran: Gezi terör eylemi değil...151 izlenme
Hastane projesinde bütçe krizi! Para bitti inşaat yarım kaldı90 izlenme
'Erdoğan damadını neden görevden almadı?'125 izlenme
Ev kiralarından şikâyetçi olduğunu söyleyen Hafize Gaye Erkan’dan milyonluk villada parti42 izlenme
Boğaz'daki kaçağa Kurum'dan onay17 izlenme
CHP'li vekil Abdüllatif Şener yine sordu 'Toplanan bu kadar para nerede?'113 izlenme
CHP'li Deniz Yücel: "Sığınmacı ve kaçaklara izinsiz çalışma imkânı sunulacak!"
Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatıyla bugün resmi gazetede yayınlanmasıyla 9 tane büyükelçiyi görevden aldığı belirlendi.
AKP'li kadından sokak röportajında akla ziyan sözler! 'Pahalılığın sebebi CHP ve İmamoğlu'
Pınar Gültekin cinayeti için 'canavarca değil' diyen Yargıtay'ın gerekçesi açıklandı