İşsizliği azaltmaya yönelik uygulanan, geçici istihdam uygulaması TYP'yi (Toplum Yararına Program) seçim öncesi uygulamaya sokan hükümet bir çok ilde geçici işçi almaya başladı. Kilis'te, TYP kapsamında 6 ay süreyle çalıştırılacak 3 bin 250 kişilik iş için binlerce kişi, İŞKUR önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Başvuru yapan bir vatandaş, "Adamı olan, müdürle irtibat kuruyor, adamı olmayan gelip sıraya giriyor" dedi.
Kentteki kamu kurumlarında TYP kapsamında 6 ay süreyle 3 bin 250 geçici işçi alınacağı açıklandı. Kentteki çok sayıda işsiz, müracaat için İŞKUR'a başvurdu. Başvuru sayısının fazla olması nedeniyle İŞKUR önünde uzun kuyruk ve yoğunluk oluştu. Kadın ve erkeklerin ayrı sıralarda müracatta bulunduğu İŞKUR'daki başvuruların 11 Mayıs'a kadar süreceği, ardından çalıştırılacak kişilerin kurayla belirleneceği belirtildi.
Bir vatandaş 04.00'dan beri beklediğini belirterek "Sabahın dördünden beri buradayız. Görev milletvekilliği yapmak değil, görev halkın derdine çare bulmak. Füzelerden bombalardan ölen vatabdaşlarımıza, Hatay'a yardım yapılıyor, Kilis'e Allah'ın bir kulu yardım yapmıyor. Kilis'in derdini soran yok. Herkes kendi cebini, menfaatini düşünüyor. Halkın halini görüyorsunuz." dedi.
Başka bir vatandaş ise "Adamı olan, müdürle irtibat kuruyor, adamı olmayan gelip sıraya giriyor. Gerekirse cumhurbaşkanına fakslayacağız. Garibanlar burada eziliyor, hani garibanların yanındalardı. Neredeler bunu diyen adamlar? Oy zamanı geldiğinde 'Biz sizin yanınızdayız' oy bitti kimseyi görmedik. " diyerek isyan etti.

TYP nedir?
TYP, İŞKUR tarafından uygulanan “Toplum Yararına Program”ın kısaltılmış adı. Bu program en fazla 9 aylık süreyle sadece kamu kurumlarında uygulanabiliyor. İşkur'un tanımlamasıyla TYP: “İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.” Genellikle çevre temizliği, ağaçlandırma, park düzenlemeleri ve kamusal altyapının yenilenmesi alanlarında uygulanıyor.
TYP'ye katılım şartları arasında İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,18 yaşını tamamlamış olmak, emekli, malul, dul ve yetim aylığı almıyor olmak, öğrenci olmamak (Açık Öğretim öğrencileri hariç), TYP’den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla Sosyal Yardım Bilgi sistemi üzerinden yapılacak sorgulamada herhangi bir nakdi sosyal yardım almıyor olmak bulunuyor. Katılımcılara yapılan ödemeleri ise asgari ücret ile birlikte vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri oluşturuyor.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/970281/Kilis_te_gecici_ise_basvuru_kuyrugu___Hani_garibanlarin_yanindalardi_.html
Çorlu’daki tren kazasından 3 yıl sonra hazırlanan ek bilirkişi raporu ortaya çıktı: Menfezler yetersiz kontrol memuru az!42 izlenme
Ozan Bingöl: Esnaf basit usul beyanını Şubat'ta verdi, şimdi nasıl olacak?81 izlenme
İmamoğlu'nu hedef almıştı: Mansur Yavaş tepki gösterdi, istifasını duyurdu32 izlenme
Rojin Kabaiş soruşturması: 300 kamera kaydı 80 de numune var ama tek gözaltı yok17 izlenme
Işık: Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak124 izlenme
Yılmaz Özdil 'Alman medyası Sedat Peker’e kumpas kurulduğu iddiasını ampul gibi haber yaptı. Bakalım medyamız bu haberi evirip çevirip “Sedat Peker kumpas kurdu” haline nasıl getirecek!'59 izlenme
İmamoğlu'na küfür etti! Herkeste aynı soru: İçeri girecek mi?32 izlenme
Genç avukat yeni mezunların koşullarını gözler önüne serdi: "Asgari ücretin altında teklif eden işverenler var. Kendi ofisi olanlarda durum daha da vahim"38 izlenme